Minerii lucrează cu pericolul deasupra capului şi, din păcate, aceasta nu mai este demutl o figură de stil. Un abataj de al Mina Lonea a fost oprit, luni, de inspectorii de muncă din cauză că erau prea puţini stâlpi de susţinere, iar pericolul era imens. Un alt abataj, unde plasa de sârmă s-a lăsat până aproape de podeaua galeriei, tot din cauza numărului prea mic de elemente de susţinere, va fi redimensionat.
Inspectorii de muncă de la Petroşani au fost luni în control la Exploatarea Minieră Lonea, acolo unde s-a semnalat o suprare la tavanul a două abataje, din cauza numărului inszfciient de stâlpi de susţinere. Din fericire, nu vorbim despre o surpare efectivă, însă plasa de sârmă care susţine tavanul de la abatajul nr. 25 s-a lăsat foarte mult, din cauza distanţei mari dintre stâlpi şi o nenorocire se putea produce în orce moment, dacă huila şi sterilul ar fi obturat complet galeria. „La abatajul 25 s-a lăsat plasa şi a făcut o <<burtă>>, din cauza distanţei mari dintre stâlpi. Mina Lonea şi-a întocmit deja un program de lucru de ocolire a zonei respective şi repliere a abatajului”, a declarat Ileana Bodea, şeful SSM Petroşani din cadrul ITM Hunedoara. Practic, abatajul unde minerilor aproape le-a căzut tavanul galeriei în cap va fi scurtat cu aproximativ10 metri, urmând să fie adux în conformitate cu monografia de armare, dat fiind faptul că şi necesarul de stâlpi va fi mai mic în această situaţie. În plus, oficialii Complexului Energetic Hunedoara, de care aparţine Mina Lonea, au promis că vor trimite, în cel mai scurt timp, însă 20 de stâlpi de susţinere, tot pentru acest abataj cu probleme. Inspectorii de muncă speră ca, la finalizarea permisului de lucru, neregulile privind susţinerea de la abatajul 25 să fie înlăturate. “Sperăm ca acest abataj să fie în regulă când se finalizează permisul de lucru”, a declarat Ileana Bodea.
Dacă la ceastă capacitate de producţie lucrurile se pot îndrepta, la abatajul 35 problemele semnalate au dus la sistarea activităţii. Ileana Bodea a explicat că aici s-a semnalat lipsa a cel puţin 50 de stâlpi de susţinere şi, pentru că pericolul era imens, s-a decis oprirea activităţii extractive până la remedierea problemei şi respectarea monografiei de armare.
Lipsa elementelor de susţinere necesare în subteran vine pe fondul problemelor financiare grave cu care se confruntă Complexul Eneretic Huendoara. Acesta a fost dat în jduecată pentru neplata facturilro către furnizori în peste 100 de procese şi foarte puţine mai sunt firmele care acceptă să livreze produsele şi materialele necesare unităţilor extractive.