28 C
Deva
vineri, iunie 21, 2024

Castelul Nalați Fay, pericol public. Acoperișul se prăbușește, iar monumentul se transformă în ruină

Castelul Nalați Fay de la marginea Hațegului a primit recent încă o lovitură. O mare parte din acoperișul construcției cu două etaje s-a prăbușit din senin, împreună cu mai multe locuri din tavanul etajului superior. Și în trecut, grinzile putrede au cedat sub greutatea plafonului și acoperișului, iar monumentul a fost schilodit în mai multe locuri.

„În zona unde acoperișul a căzut recent, apa de ploaie se strânge în pod și apoi trece prin tavan, provocând distrugeri tot mai mari. E mare păcat că nu s-a mai ocupat nimeni de acest castel”, spune Cătălin, un tânăr din Hunedoara care a vizitat recent monumentul și l-a găsit într-o stare dezastruoasă.

În luna mai a acestui an, după 16 ani de procese, Tribunalul Hunedoara a respins, definitiv, pretențiile asupra castelului invocate de presupușii urmași ai familiei Victor și Blanka Fay, foștii proprietari ai moșiei înainte de naționalizarea acesteia din 1948.

Clădirea, împreună cu anexele sale, cu parcul dendrologic și cu mai multe terenuri din împrejurimi au rămas, astfel, în proprietatea statului român și a orașului Hațeg. Pe durata îndelungată a litigiului, administraţia locală nu a putut investi în reabilitarea monumentului şi în transformarea lui într-o destinaţie turistică, afirma primarul Adrian Pușcaș. După decizia instanței, primăria va putea derula proiecte de restaurare, însă autoritățile vor trebui să se grăbească, pentru a opri degradarea tot mai rapidă a clădirii.

Castelul Nalaţi Fay de la marginea oraşului Haţeg a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea, de grofii din familia Nalaczy, înrudită cu puternicele familii Kendeffy şi Teleki. Avea două etaje şi era înconjurat de grădini şi de un parc dendrologic.

În Al Doilea Război Mondial, castelul a fost folosit ca garnizoană militară şi centru de evacuare pentru evreii din județul Hunedoara. Moșia a fost naționalizată în primii ani ai regimului comunist, care l-a folosit ca tabără școlară pentru copiii minerilor, apoi centru agricol, iar de la începutul anilor ´70 ca preventoriu TBC.

Era atunci un loc favorit al localnicilor, care își aduceau copiii pentru a se plimba pe aleile parcului său bine îngrijit și, în timpul iernilor, pentru a patina pe lacul înghețat amenajat în curtea castelului.

În anii ´80, aici a funcționat secția de neuropsihiatrie infantilă a spitalului din Hațeg, iar de la sfârșitul anilor ´90 a fost abandonat complet și lăsat în voia sorții.

Oamenii au luat din clădire și din anexele sale tot ce puteau valorifica: instalații electrice, mobilier, tâmplărie, lemne, țigle, ferestre, cărămizi, iar camerele au fost devastate, fără ca nicio autoritate să intervină pentru conservarea monumentului.

Foto: Cătălin Diconi

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/