Ziua eroilor a fost marcată prin două evenimente la Deva: tradiţionala depunere de coroane la obeliscul din Cimitirul Eroilor şi înmânarea diplomelor de cetăţean de onoare veteranilor de război care locuiesc în Deva şi împrejurimi
Comemorarea eroilor de la Cimitirul Eroilor din Deva a început cu o slujbă de pomenire oficiată de PS Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, după care au urmat discursurile oficiale. Au vorbit: George Homoştean (din partea veteranilor de război), Dănilă Moldovan (colonel în rezervă), primarul Petru Mărginean, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ şi prefectul Sorin Vasilescu. A urmat depunerea de coroane şi parada militară.
Spre deosebire de anii trecuţi, ieri organizaţiile PDL şi PRM nu au mai „investit” timp pentru depunerea coroanelor de flori.
Inscripţia scrisă incorect pe obeliscul din cimitir este neschimbată, deşi primarul Petru Mărginean – proaspăt ales anul trecut – promitea că anul acesta va fi ca la carte.
Colonelul Dănilă Moldovan a atras atenţia că în cimitirul „megieş” îşi dorm somnul de veci soldaţii sovietici şi nimeni nu pune o lumânare, nu lasă o floare acolo deşi sunt eroi care şi-au vărsat sângele în luptă pe pământ românesc. (Şi noi avem morminte în Ungaria, Cehia şi Slovacia.)
Se răresc pe zi ce trece
La Cercul Militar de la Casina Naţională (în clădirea fostului Restaurant Bachus) din Deva au venit 48 de veterani de război pentru a primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara. „Dintre toţi cei care merită un titlu de cetăţean de onoare, dumneavoastră sunteţi cei dintâi. E un act de reparaţie morală şi ştim că suma de bani pe care o primiţi este mică. (…) Când priviţi aceste diplome să vă gândiţi şi la camarazii dumneavoastră care au căzut pe front şi la cei de care Dumnezeu a avut mai mare nevoie decât noi şi i-a luat la El”, a spus Mircea Ioan Moloţ înainte de a înmâna distincţiile.
În ultimele câteva zile, din cei 404 veterani de război cetăţeni de onoare, trei s-au stins din viaţă, fără să mai apuce ceremonia oficială de înmânare a diplomelor. Anual cam 200 de veterani trec spre veşnicie la nivel naţional. Cei mai tineri veterani sunt în vârstă de 90 de ani, cel mai vârstnic veteran din judeţ are 106 ani.
[box border=”full”]Armata profesionistă „cade” la datorie
Veteranii de război (afară de doi-trei dintre cei mai vârstnici care s-au odihnit câte o lecuţă) au stat cu tărie în picioare pe toată durata ceremoniilor (o oră şi 17 minute). Câţiva soldaţi din actuala armată română profesionistă s-au dovedit a fi ceva mai vulnerabili. Trei militari au „capotat”, au avut probleme medicale, pe parcursul manifestărilor şi au fost scoşi din dispozitiv pentru ca echipele de paramedici SMURD să le acorde primul ajutor. [/box]