24.2 C
Deva
joi, iulie 18, 2024

 Cronica pseudo-optimistului. PREȘEDINTELE, PREMIERII, „OAMENII PREȘEDINTELUI”, PANDEMIA    ȘI… UITUCII

De astăzi intrăm iar în restricții ceva mai severe, dar, oricum, neînsemnate față de cele din timpul stării „de urgență”, când aveam 40 de infectați (martie 2020), comparativ cu cele din starea „de relaxare” actuală, cu zeci de mii de infectați și sute de morți zilnic. Pentru reîmprospătarea memoriei colective- uitarea la români este „calitate”- iată ce spunea președintele Iohannis la televiziuni: „M-am interesat un pic de starea celor ce au fost găsiți pozitiv, cei 30 și… care sunt declarați bolnavi și am constatat că starea lor este bună. Mai exact, mai mulți dintre ei n-au niciun fel de simptom. Asta, ca să demitizăm un pic boala, fiindcă am citit câteva articole ieri     unde se vorbea despre un virus ucigaș într-o manieră apocalitică”. Într-o altă manieră, una  miștocară la adresa  jurnaliștilor care comentau despre răspândirea vertiginoasă a…  tovarășului Covid 19- zic tovarăș, fiindcă asta ne este: ortac de drum și viață de peste un an jumate-, vorbeau, ca niște yesmani silitori, medicii Arafat, Cercel și Tătaru. Ăsta, ultimul, și ministru, zicea despre purtarea măștii așa: „masca  nu o poartă omul sănătos, numai bolnavii, și nu e nevoie de niciun test!”
  Iar unul dintre textele la care se referea președintele era scris de  un… om al președintelui, marele jurnalist și director de gazete și saituri, Dan Tapalagă ( am zis om al preșdintelui, știut fiind că este un declarat adept al său, cum a fost și al lui Băsescu și al Macoveicii- reaminti-ți-vă episodul cu beția  ministresei  la Vox Maris, în Costinești, și demisia jurnalistului  de la Evenimentul Zilei), care  la  10 martie 2020 scria, printre altele, și asta:
 „Prin modul cum gestionează criza coronavirusului, premierul interimar Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis decid în aceste zile, în plan politic, soarta liberalilor la următoarele alegeri,  anticipate sau la termen. Gestionarea responsabilă a situației de maxima urgență provocată de coronavirus trebuie să reprezinte acum singurul lor proiect politic. Își amintește președintele Iohannis cum certa PSD când era la guvernare să termine cu țopăiala fiscală? E cazul să atenționeze acum liberalii să înceteze bâlbâiala pe sănătate…

… În treacăt fie spus, am scris încă de acum două săptămâni că anticipatele nu pot fi gestionate la pachet cu coronavirsul. România are nevoie cât mai repede de un guvern plin și de capacitate administrativă maximă. Fie și pentru că starea de urgență, de pildă, în caz că se impune, nu poate fi declarată, potrivit Constituției, cu Parlamentul dizolvat. În Statele Unite, cinci state au declarat deja starea de urgență pentru a putea aloca mai rapid resurse pentru eventuale intervenții…

…A venit momentul ca președintele Iohannis să iasă din contemplare și să tranșeze situația politică. Într-o situație atât de gravă, șeful statului nu poate rămâne spectator. La rândul său, trebuie să decidă dacă vrea un guvern instalat rapid sau merge mai departe cu scenariul anticipatelor”.
  În prezent, la o nouă desfacere-facere de guverne, uite ce scriau zilele trecute tot niște „oameni ai președintelui”. Nu noi, cei stigmatizați ” de stânga”, ci ei, cei „de dreapta”, doar ei fiind „deținătorii adevărului”:

Mai multe voci din presă îl critică pe Cioloș că nu și-a depus mandatul joi, când devenise clar că nu are șanse: liderii partidelor parlamentare anunțaseră vot negativ. S-a luptat pentru imaginea partidului, care, iată, a spus Cioloș, își asumă guvernarea în condiții grele, dar Andreea Pora îi reproșează în revista 22 că n-a făcut decât să întârzie cu cel puțin două săptămâni rezolvarea crizei politice. Dar vina cea mare îi aparține președintelui Klaus Iohannis, spune Pora : „a refuzat să instaleze un premier liberal capabil să gestioneze situația și să inspire încredere oamenilor că viața lor nu e pe mâinile unor iresponsabili. Există astfel de oameni în PNL, fără discuție. În loc de asta, Iohannis a vrut să plătească USR o poliță, să-l umilească și să-i dea o lecție”. Pe un ton mult mai puțin strunit, Ioana Ene-Dogioiu (spotmedia.ro) îi aruncă în față lui Iohannis susținerea fără limite a lui Florin Cîțu:  „Cîțu este Frankensteinul lui, să se spele cu el pe cap și să rezolve problema!” Iată-l și pe Dan Tăpălagă, pe G4Media : Iohannis „a sacrificat o țară întreagă pentru ambiția de a-l mătura pe Ludovic Orban cu orice preț de la șefia PNL. Timp de șase luni, țara a fost paralizată de alegerile interne (ale liberalilor), de lupta dintre Orban și restul statului român, mobilizat de sus până jos să-l instaleze pe Cîțu șef de partid pentru că așa a decretat șeful suprem”.

Toată clasa politică, în frunte cu președintele și premierul, la fel televiziunile și Biserica se află sub asaltul presei pe tema gestionării pandemiei de COVID-19. Pe site-ul digi24, un titlu anunță că ieri au murit de COVID în România mai mulți oameni decât în toate statele europene la un loc. Iar spotmedia.ro îl citează pe teologul Cristian Bădiliță cu un „mesaj dur pentru toți preoții, dar și politicienii și cetățenii care, pretinzând că o fac în numele dreptei credințe, răspândesc mesaje antivaccinare și teorii conspiraționiste despre pandemie”.
V-am reamintit cu drag!
Nicolae Stanciu

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/