34.1 C
Deva
vineri, iulie 12, 2024

Cronica sentimentală. Amintiri. EURO… ROMÂNIA… OLANDA…

Această uimitoare calificare în optimile actualei ediții EURO, cu una dintre cele mai… netalentate selecționate, ca să fiu elegant, de când sunt conteporan competiției, are o mică istorie și chiar interesantă. În care, adversara noastră de marți, Olanda,  este destul de prezentă și mereu deasupra selecționatelor noastre. Dar până atunci, să amintim că alte echipe ale României au mai făst prezente în ierarhii europene, chiar mai sus de poziția actuală. De pildă, într-o altă formulă de organizare, naționala noastră a ajuns în 1972 în sferturi de finală, de unde a ieșit după 3meciuri cu Ungaria. Vă mai amintiți? 
*După un palmares fotbalistic defavorabil echipelor naționale ale României în meciurile cu reprezentativele Ungariei, din 1972, de la 1-1 pe Nepstadion, în preliminariile CE, sferturi de finală, când Lajos Sătmăreanu a înscris cu capul, după ce i-a zis unui maghiar pe limba lui: „Las-o”- spune legenda, că noi din legende ne hrănim orgoliul-, am prins ceva curaj. Dar, ce folos, că în returul de la București am făcut doar 2-2. Urma un meci de baraj, la Belgrad… Am pierdut cu 2-1, golul nostru fiind marcat de Sandu Neagu, idolul Rapidului. Meci la care selecționerul Angelo Niculescu, secondat de Ion Voica, l-a ținut la încălzire pe Fl. Dumitrescu toată repriza secundă, de ieșeau aburi din el. Însă când revăd echipa- ROMÂNIA: Necula RĂDUCANU – Lajos SĂTMĂREANU, Niculae LUPESCU, Cornel DINU, Augustin DELEANU (52′ Bujor HALMAGEANU) – Ion DUMITRU, Radu NUNWEILLER- Mircea LUCESCU, Nicolae DOBRIN, Alexandru NEAGU​​, Flasvius DOMIDE -sunt fericit că am avut șansa să fiu contemporan cu niște FOTBALIȘTI. 
*EURO 1984-Franța: SPANIA – ROMÂNIA 1-1; ROMÂNIA – R.F. a GERMANIEI 1-2; ROMÂNIA -PORTUGALIA 0-1.Și-mi amintesc tânguiala celebrului Rummenigge, după meciul nostru cu ei:”Încă nu am văzut echipa RFG aşteptând cu atâta nelinişte fluierul final”! Care nu poate decât să-i onoreze pe „Copiii lui Lucescu”! Care au fost la EURO cu lecţia apărării destul de bine însuşită. Dar campionatlul a fost al atacului! Iar  echipa noastră a pierdut  prea multe atacuri. Egala noastră, de la St.Etienne, a jucat finala, cu Franța! România (echipa de bază): Lung- Rednic, Ștefănescu, Iorgulescu, Ungureanu-Coraș, Dragnea, Boloni, Klein- Cămătaru, Gabor. Au mai jucat în cele trei meciuri: Hagi,Țicleanu, Zare, Moraru, Negrilă, Irimescu, Augustin. Atunci am fost a 7-a echipă în Europa. (Va urma).
*Cu IORDĂNESCU GENERALUL. Sigur,  lansarea, afirmarea, și-apoi cosacrarea,  după 1990, a generației… aurite de  strălucirea lui Gică Hagi și… aiurită de o presă zglobie și un staff fotbalistic flămând de îmbogățire și râvânind la demnități în forurile fotbalistice internaționale- calificarea  la EURO 2000 a constituit un nou pretext de îmbătare cu sifon și îmbuibare generală, de beția cuvintelor. Finalizat cu declararea lui Anghel Iordănescu drept „antrenor al secolului”. Fără a se precezia al cărui secol: al 20-lea, ori al 21-lea.  Pentru că tocmai în 2000, la europeanul englez, România a pierdut toate meciurile din grupă (0-1 cu Franţa, 0-1 cu Bulgaria, 1-2 cu Spania), cu Iordănescu antrenor,  fapt ce mereu este uitat când vine vorba de palmaresul său, ca și în alte dăți, mă gândesc că titlul respectiv nu i se putea acorada pentru secolul încheiat.  Atunci înseamna că s-a avut în vedere perspectiva lui de  stabili  performanța  de peste 16 ani, de la EURO 2016, din Franța. Când, la  vârsta de 66 de ani, a reușit în grupă cea mai de răsunet contraperformanță a sa: înfrângerea echipei României de către repreazenrariva Albaniei! Deodată cu compromiterera singurilor componenți ai lotului cu oarecari calități de fotbaliști- Alibec și Sânmărtean, introducându-i  în joc abia în ultima repriză a prezenței  românești la acea competiție. Dar până aici, în 2016, la acest nou EURO francez, rătăcirile în căutarea unor noi… poteci- că noi, românii, neavând autostrăzi și șosele către  Lume, și în fotbal tot pe  poteci ocolitoare, pietroase ori mocirloase, pășim orbește și la nimereală.
*PIȚURCĂ duce  Naţionala la  turneul final EURO 2008, din Austria şi Elveţia, după o calificare aproape în… pas de voie: 1-0(singura victorie a noastră!) şi 0-0 cu Olanda, 2-2 şi 0-1 cu Bulgaria, 6-1 şi 2-0 cu Albania, 2-0 şi 2-1 cu Slovenia, 3-1 şi 3-1 cu Belarus, 3-0 şi 2-0 cu Luxemburg.
Dar în grupa C nu facem decât egaluri cu Franţa (0-0) şi Italia (1-1) şi pierdem, 0-2, cu Olanda, o echipă de tineret, trimisă în rodaj, care a lăsat impresia că aştepta să învingem. Iar România alinia o echipă cu… diamantul prăfuit Mutu!(Va urma).
*LECȚIA DE OLANDEZĂ…De fair-play, de profesionalism, de bărbăţie, de bun-simţ, de Oameni, de Ţară, de Popor, de Stat, de Drept!. De ce vreţi! Plus: de jurnalism! Mă simt ofensat că o mare parte a presei, scrise, video, audio a ţinut, vreo două săptămâni, prima pagină, milogindu-se, umilindu-se, cerându-le olandezilor să fie fair-play în meciurile cu Ungaria şi Turcia! Am citit un titlu răscrăcănat pe două pagini: „Olandezi, fiţi români!” Din fericire nu sunt români! Dacă erau, vindeau meciul ungurilor! Cam asta e diferenţa! Cam ăsta e adevărul despre cine şi ce am ajuns să fim!
Bun! Şi-acum, la ce ne foloseşte calificarea la barajul cu Grecia, de pe care „se vede Brazilia”, cum zice aceeaşi presă în criză de creiere? La ce? Să mai vedem o dată cel mai prost meci de când avem Naţionala? Este fantasmagoric, dacă nu de râs să vezi-auzi tânguirile unor aşa-zişi oameni de fotbal, între care marii specialişti de la televiziunile de… bârfe despre fotbal şi sport, după ratarea calificării naţionalei la Mondialul brazilian! Dar, nu am ratat nimic! Nici o calificare. S-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple! Până la meciurile tur-retur cu Grecia, Olanda ne-a adus! Nu echipa României. Noi am calificat-o pe Grecia. Olanda, cea care şi la ultimul EURO la care am făcut act de prezenţă, a trimis pe gazon nişte rezerve care să ne ajute să ieşim din grupă.
… Olandezii au jucat pentru România mai mult şi mai dăruit decât românii!

****

Mâine, România se află  în optimile  actualei ediții a EURO  din nou în fața Olandei. Și, desigur, fraza de mai sus nu mai e valabilă! Dimpotrivă! Românii noștri vor trebui să joace ei înșiși pentru România. Cu toată dăruirea! Chiar mai multă decât cea etalată în meciurile din grupa egalității de puncte. Actuala echipă selecționată dar și… antrenată de Iordănescu cel tânăr nu este cu mult mai strălucită decât cea condusă de Iordănescu cel bătrân la EURO 2016. Care a stabilit premiera de a fi învinsă de Albania. Dimpotrivă. Atunci, Sânmărtean și Alibec  erau încă fotbaliști. Iar azi, Edward  aliniază  o selecționată pe care a învățat-o să creadă că este capabilă să joace pentru rezultate și fără vedete de calibru  cât de cât ridicat, constituind un grup funcțional, capabil să etaleze forță și dorință, suflet și abnegație în fața oricărui adversar. De altfel, iată, acest EURO profilează un specific aparte tocmai prin rezultatele unor selecționate fără mari valori individuale, dar cu un plus de coeziune în joc al unor individualități medii spre valoroase: Slovacia, Georgia, Slovenia, Turcia, Austria, și, evident, România. 
 Să credem în această echipă a forței și coeziunii de grup dedicat! HAI ROMÂNIA!

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/