10.6 C
Deva
miercuri, aprilie 24, 2024

Cuvinte Libere. Câte ceva despre CRIZA DE MEDICAMENTE

 
Trăim, noi românii, parcă, sub BESTEMUL CRIZEI. Termen generic pentru nesfârșitele crize care bântuie acest teritoriu, binecuvântat altfel, și bine… dotat cam cu tot ce este necesar unei vieți decente a acestei populații. De ieri s-a reluat criza medicamentelor în farmacii și spitale, evident din lipsa banilor pentru Sănătate (scris așa, cu literă mare, ca nume propriu unei instituții suferinde mereu). Nu se mai găsesc bani pentru  achiziționarea/producerea  medicamentelor  necesare  bolnavilor cronici, bolilor din programele naționale de sănătate. Dar se trece rapid cu comentariile peste porcăria unor distribuitori ai statului și particulari care importă acele medicamente și tratamente, dar le exportă la prețuri mai mari altor țări care nu le pot achiziționa direct. Mai mult! Se speculează și manipulează ordinar, cu cea mai abjectă nesimțire că nu sunt bani pentru medicamente în farmacii și nici pentru tratarea bolnavilor cronici în spitale din cauză că au fost mărite salariile medicilor și personalului medical adiacent.
 Fără date statistice naționale la dispoziție, dar cu o dovadă concretă și exponențială pentru toate județele, pentru toată România , o foarte mare felie din suma alocată SĂNĂTĂȚII din BUGETUL ȚĂRII, poate cea mai mare… felie, este halită de hârțogarii/conțopiștii/personalul birocratic din unitățile sanitare de orice fel, în special din direcțiile județene de sănătate. De fapt, masa de manevră a… luptei sindicale, de sub patronajul unor lideri sindicali naționali, care, într-o democrație reală s-ar afla în pușcării, pentru fraudarea economiei, pentru ca ei să devină mari capitaliști, parlamentari, ori miniștri.
 Priviți doar trotuarul din fața actualei Direcții de sănătate publică a județului Hunedoara, care a fost sediul spitalului pe vremea când în Deva se muncea în două mine și o preparație de minereuri. Dar nu existau atâția bolnavi ca azi, când cea mai grea muncă în Deva e la amenajări de trotuare. Priviți deci trotuarul acela… Acum vreo opt ani pe el erau parcate, de fapt garate, vreo 10 mașini ale respectivei direcții. Unele inscripționate: „Control în sănătate publică”. S-au și tăiat copacii din zonă, că încurcau  gararea… Mă rog, deșertificarea Devei e un obiectiv vechi al edililor urbei. Astăzi, numărul mașinilor s-a dublat. Și, cum nu mai e loc pe trotuar, jumătatea nouă garează paralel pe  banda întâi a străzii. Așa deci și prin urmare, dincolo de gramatica precară a înscrisurilor de pe mașini, se află umflarea birocratismului care sufocă Sănătatea! Un fost spital și o clădire nouă adăugată găzduiesc și hrănesc voluptos o armată de conțopiști. 
Spitalul județean de urgență Deva, cu toate clădirile sale noi, cu toate modernizările, cu toți medicii și tot personalul mediu și auxiliar, nu costă lunar cât cost personalul administrativ din cele două clădiri, plus mașinile (și astea, pe mărci, în funcție de… funcțiile celor pe care îi transportă), întreținerea, reparațiile, carburanții și salariile șoferilor.
 Și-mi amintesc că pe vremuri odioase, când Hunedoara era cel mai industrializat, mai urbanizat, mai salarizat județ, când se muncea greu în minerit și siderurgie, direcția sanitară a județului ocupa  două birouri în clădirea administrativă de azi- unul pentru  doi directori și altul pentru vreo 17 inspectori, toți fără mașini la scară. De fapt toate instituțiile județene își aveau sediile în acea clădire. În care,  azi nici cele două instituții administrative județene- Prefectura și Consiliul județean- nu mai… încap. Dar, aici operează altă conțopistică. Cea electorală.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/