17.9 C
Deva
marți, septembrie 10, 2024

Devenii îl confundă pe Eminescu cu Caragiale, Creangă sau Rebreanu

Majoritatea devenilor ştiu că pe 15 ianuarie este sărbătorită ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, dar puţini sunt cei care recunosc figura poetului într-o fotografie din 1888

164 DE ANI DE LA NAŞTEREA POETULUI NEPERECHE. Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850. Majoritatea devenilor ştiu asta, dar nu-l prea recunosc pe poet într-o fotografie realizată în 1888, cu un an înainte de moartea celui socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce a literaturii române
164 DE ANI DE LA NAŞTEREA POETULUI NEPERECHE. Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850. Majoritatea devenilor ştiu asta, dar nu-l prea recunosc pe poet într-o fotografie realizată în 1888, cu un an înainte de moartea celui socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce a literaturii române

ZIARUL HUNEDOREANULUI a încercat să afle cât de cunoscută este figura lui Mihai Eminescu în oraşul Cetăţii.

Înarmat” cu o fotografie mai puţin cunoscută a ultimului romantic al literaturii române, ZHD i-a întrebat pe trecători dacă îl recunosc pe bărbatul cu mustaţa cât vrabia din poza care-l înfăţişa pe Eminescu la maturitate.

Concluzia? Mulţi dintre cei chestionaţi au evitat să spună un nume. Unii s-au prefăcut ocupaţi, alţii, grăbiţi. Cei care s-au uitat totuşi la fotografie au oscilat între Caragiale, Creangă, Cuza, Rebreanu, Maiorescu, Grigore Antipa şi mulţi alţii.

 

Nişte elevi de la „Pedagogic” şi de la „Grigore Moisil” se încruntă încercând să ghicească persoana din fotografie. Sunt convinşi că e vorba despre Alexandru Ioan Cuza.

Un elev de la „Arte” e de altă părere: „Seamănă cu Caragiale, dar parcă ar fi Creangă. Doar nu-i Eminescu?!”.

„Sigur e un scriitor”, presupune alt trecător. „Caragiale nu e. Poate o fi Rebreanu? Dar parcă nu seamănă. Nu e nici Grigore Antipa. Atunci o fi vreun paşoptist!”.

Doi domni au păreri dintre cele mai diverse până când unul dintre ei decide: „Este Eminescu”. La fel crede şi un jucător de şah. Şi următorul trecător e de acord: „Dacă suntem la jumătatea lui ianuarie, cred că e vorba de Eminescu, deşi e greu de recunoscut în această fotografie!”, admite bărbatul.

În cele din urmă, poetul naţional şi-a găsit fanul potrivit care l-a recunoscut dintr-o privire. „Eu sunt fan Eminescu! El este în fotografie. Sunt foarte sigură. Am avut norocul să-mi pice şi la Bac, la proba orală, şi am luat 9!”, spune Carmen Trifan.

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––

Colecţie rarăcaseta1

O economistă din Deva este cea mai înfocată admiratoare a lui Mihai Eminescu. Deli-Maria Alic are în bibliotecă peste 400 de volume din creaţia poetului sau despre scrierile sale – poezii, proză, critică, manuscrise, scrisori. Multe sunt mai vechi de un secol. Dragostea pentru slova eminesciană i-a insuflat-o profesoara de română din liceu, Liana Santei.

„De atunci, i-am învăţat pe de rost poeziile şi colecţionez tot ce e legat de opera lui”, spune deveanca.

Deli-Maria Alic a plătit o avere pentru inedita colecţie. Volumul „Poesii”, legat în piele şi tipărit în doar 200 de exemplare, a costat-o 1.100 de lei, dar a meritat. Printre rarităţile din biblioteca economistei se află şi „Luceafărul” în miniatură – o carte de 5 centimetri. Nepreţuita colecţie Eminescu a fost expusă, în anii trecuţi, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

caseta2De la teiul lui Eminescu, la „Bolta Rece”

O deveancă născută chiar de ziua lui Eminescu nu este doar pasionată de scrierile poetului, ci şi de locurile în care acesta a copilărit.

„Am văzut Moldova când eram copil şi mi-a plăcut atât de mult, încât am hotărât că doar acolo voi face facultatea. Şi m-am ţinut de cuvânt. Am studiat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Am avut ocazia să mă plimb pe sub teiul lui Eminescu, din Parcul Copou, unde poetul îşi găsea inspiraţia, şi am trecut chiar şi pe la Bolta Rece – celebra cramă în care Eminescu şi Creangă au petrecut multe ceasuri schimbând idei fără sfârşit”, povesteşte Gina Boda, Doctor în istorie şi cercetător la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/