6.5 C
Deva
miercuri, mai 1, 2024

Peste 100 de ciclişti din România vor pedala „după aur”, în Ţara Zarandului

Cicliștii se adună la start duminică, în 14 august, la Turul Ciclist „Drumul Aurului”, care a ajuns, anul acesta la cea de-a treia ediţie. „Totul a început de la pasiunea noastră, a unui grup de brădeni pentru ciclism. Ne-am întâlnit într-o zi cu primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, iar el ne-a întrebat dacă ne poate ajuta cu ceva. Aşa a apărut ideea organizării unui tur de ciclism, pentru a aduce în zonă cât mai mulţi pasionaţi ai acestui sport din toată ţara. Dacă prima ediţie a avut aproximativ 50 de participanţi, anul trecut am ajuns la 80 de ciclişti, iar anul acesta estimăm că vor veni la Brad 100 de participanţi”, exlică Jancsi Veres, unul dintre organizatori, reprezentantul Clubului Sportiv „Corvinia”.

Traseu de 21 de kilometri, dificultate medie

Înscrierea la Turul Ciclist „Drumul Aurului” este gratuită, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Primăria

Turul Ciclist Drumul Aurului 1
Turul Ciclist Drumul Aurului

Municipiului Brad, C.S. „Corvinia” şi compania DHS. Traseul este unul de nivel mediu: el se întinde pe o distanţă de 21 de kilometri, 60 la sută din rută fiind asfaltată, 10 la sută acoperită cu piatră cubică, iar 30 la sută traseu off-road. Organizatorii anunţă că acest traseu nu este unul destinat profesioniştilor: el poate fi parcurs cu orice timp de bicicletă, chiar şi cu una de oraş, însă printre bicicletele recomandate se numără cele din categoriile MTB, cyclocross sau trekking. „Turul este deschis publicului larg, astfel că participanţii pot fi doar ciclişti amatori, pentru fiecare în parte existând categorii prestabilite. Ruta descrie traseul istoric de unde a inceput exploatarea aurului in zona Brad şi include vechile mine şi trept romane, dar şi drumul pe care băieşii de odinioară transportau aurul către şteampuri”, exlică Jancsi Veres.

Şi dacă ar fi taxa 100 de lei, tot m-aş înscrie!”

Starul se va da din Piaţa Aurului din Brad, duminică, la ora 10. Traseul include punctele Ruda Brad-Barza (Valea Berzei) – Gura

Turul Ciclist Drumul Aurului 2
Turul Ciclist Drumul Aurului

Barza – Tărăţel – Brad (Piata Aurului). Concursul este împărţit pe patru categorii: masculin junior (14 -18 ani), feminin (18+ ani – open), masculin (18-40 ani) şi masculin (40+ ani). „Acţiunea este deschisă oricărui iubitor al sportului şi al mişcării în natura. Sunt necesare: o stare bună de sănătate, un nivel corespunzator de antrenament şi un bagaj de cunoştinte tehnice specifice. Cei care nu au împlinit 18 ani, trebuie să aibă acceptul scris şi semnat al părinţilor sau al tutorelui legal, pe formularul de înscriere şi pe declaraţia de responsabilitate care se completează şi se semnează personal de fiecare participant. Fiind competitie outdoor, traseul este unul neamenajat şi neprotejat, prin pădure şi drumuri publice. Toate acestea necesită experienţă şi cunoştinte speciale, cunoştinte tehnice despre abordarea unui traseu neamenajat prin pădure, un bun simţ al direcţiei pe teren montan, chiar şi în condiţii de vreme rea şi vizibilitate redusă. Limita de timp pentru parcurgerea traseului va fi de două ore. Organizatorii anunţă că aceia vor scurta traseul, se vor dopa sau care vor lăsa gunoaie pe parcursul traseului, vor fi automat descalificaţi. Înscrierile se pot face până sâmbătă, 13 august. Participanţii de până acum s-au declarat încântaţi de competiţia ciclistă „Drumul aurului”: „Şi dacă ar fi taxa 100 de lei, tot m-aş înscrie. Toată stima şi respectul din partea mea, organizatorilor”, menţiona, într-un comentariu în pagina evenimentului, Andras Turzai, unul dintre participanţii de anul trecut.

Atracţii turistice în Ţara Zarandului

Turul Ciclist Drumul Aurului 3
Turul Ciclist Drumul Aurului

Treptele romane de la Ruda-Brad constituie cea mai veche mărturie legată de exploatarea minereului aurifer în această zonă, deşi unii istorici spun că aur s-ar fi extras de aici încă dinainte de epoca romană. Arheologii spun că romanii foloseau o tehnologie inedită pentru săparea galeriilor miniere. Aceştia încălzeau stânca, apoi o stropeau cu oţet rece pentru ca piatra să se sfărâme. Apoi, săpau pereţii galeriei manual, cu dalta. Metoda a fost folosită nu doar pentru „croirea” galeriei în stâncă la Brad, ci şi pentru săparea galeriilor miniere de la Roşia Montană. Edilii municipiului Brad au promis, în repetate rânduri brădenilor, că un „Drum al aurului” va scoate la lumină „Treptele Romane” şi le va pune în valoare, într-un circuit integrat, alături de alte obiective nepreţuite din Ţara Zarandului. Galeria săpată de romani în stâncă este lungă de 180 de metri şi se încheie cu celebrele „trepte romane”. Alături de „Galeriile Romane”, fostele exploatări miniere medievale şi cele din perioada austro-ungară, Muzeul Aurului din Brad, Mănăstirea Crişan şi Casa Memorială Crişan, dar şi Monumentul Eroilor de la Ţebea ar putea fi incluse într-un circuit turistic.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/