Inspectorii de muncă din judeţul Hunedoara au luat la puricat firmele specializate în fabricarea produselor de brutărie şi produselor făinoase, precum şi cele din comerţul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase în magazine, dar şi firmele de taximetrie din Deva şi Petroşani. Acţiunile au avut loc în perioada 24 februarie- 4 martie şi a vizat depistarea şi combaterea fenomenului de muncă nedeclarată.
Reprezentanţii ITM Hunedoara spun că, pe parcurul campaniei în domeniul fabricării produselor de brutărie şi produselor făinoase şi comerţul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase în magazine, cei opt inspectori de muncă participanţi la campanie au controlat 17 angajatori la care lucrau un număr total de 625 lucrători, din care 439 femei. Iar deficienţe au fost destule, pornind de la neîntocmirea evidenţei timpului de muncă sau întocmirea defectuoasă a acesteia, încheierea contractelor de muncă fără ca salariatul să prezinte un certificat medical care să-i ateste faptul că este apt de a lucra în meseria respectivă, neacordarea repausului săptămânal, sau deficienţe referitoare la evidenţa salariaţilor prin aplicaţia „Revisal”. „Au fost sancţionaţi şase angajatori cu nouă sancţiuni contravenţionale. Cuantumul amenzilor s-a ridicat la suma de 4.500 lei şi au fost dispuse măsuri de remediere a deficienţelor constatate, măsuri care vor fi verificate ulterior prin noi controale”, a declarat Sorin Istrate, purtător de cuvânt al ITM Hunedoara.
Taxiuri controlate „la sânge”
De asmenea, reprezentanţii ITM au verificat şi relaţiile de muncă din domeniul taximetriei, pe raza municipiilor Deva şi Petroşani, iar la aceste acţiuni au participaţi şi agenţi din cadrul poliţiei locale. În total, au fost controlaţi 16 angajatori, la care lucrau un număr de 75 persoane din care 12 femei. „Au fost constatate 16 deficienţe şi la 10 angajatori au fost aplicate nouă sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 63.000 lei. Au fost descoperite şase cazuri de muncă nedeclaratăla cinci angajatori care au fost sancţionaţi contravenţională cu câte 10.000 lei pentru fiecare persoană primirtă la muncă fără forme legale de angajare. În plus au mai fost aplicate sancţiuni care au mers de la avertisment până la amendă pentru neevidenţierea timpului de muncă, neacordarea repaosului săptămânal sau transmiterea cu întârziere a datelor din aplicaţia Revisal”, a mai spus Istrate.