7.6 C
Deva
vineri, mai 17, 2024

Sentință definitivă după incidentele grave de pe Râul Alb. Activist de mediu condamnat pentru tentativă de omor

  • Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat la șase ani de închisoare pe Alin Andrioni, trimis în judecată pentru tentativă de omor, după ce a trecut cu mașina peste Mihalache Bocea, un om de afaceri care intenționa să construiască o microhidrocentrală pe Râul Alb. În urma accidentului din 2015, Bocea Mihalache a fost în pericol să își piardă viață, iar de atunci a rămas paralizat de la brâu în jos.

„Condamnă pe inculpatul Andrioni Alin Constantin la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor, în forma tentativei. Stabilește un procent de 80 la sută culpă a inculpatului și de 20 la sută a părții civile în producerea prejudiciului”, se arată în minuta hotărârii, definitive, pronunțată în 28 martie, de Curtea de Apel Alba Iulia.
Mihalache Bocea va primi daune materiale de circa 66.562 de euro, printr-o firmă de asigurări și despăgubiri morale de 800.000 de euro, prin aceeași parte responsabilă civilmente.

În mai 2022, Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe Alin Andrioni, la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru tentativă de omor. Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul declarat de Mihalache Bocea și a majorat pedeapsa primită de Alin Andrioni.

Duminică, 24 mai 2015, Bocea Mihalache, un om de afaceri care intenţiona să înfiinţeze două microhidrocentrale pe Râul Alb, la poalele Retezatului, a fost călcat cu o maşină de teren condusă de Alin Andrioni, un bărbat din Haţeg care însoţea un grup de activişti de mediu venit să documentezece se petrece la locul unde urma să fie construită una dintre microhidrocentraşe.
La scurt timp după sosirea grupului de ecologişti în zona Coroieşti – Râul Alb, a sosit şi Bocea Mihalache, însoţit de alţi cinci bărbaţi.
„În acest context, inculpatul a propus celor care-l însoţeau să plece de la faţa locului. În continuare, inculpatul împreună cu martora Weidinger Gerit au urcat în autoturismul Hyundai Galloper şi au început să filmeze cele întâmplate, inculpatul folosind telefonul mobil iar martora utilizând o cameră video pe care o avea asupra sa. Partea civilă Bocea Mihalache a încunoştiinţat persoanele prezente că se află pe proprietatea sa şi le-a cerut explicaţii cu privire la prezenţa în zonă şi fotografiere. În continuare s-a declanşat un conflict verbal între cele două grupuri, care a degenerat în împingeri”, se arată în rechizitoriu.
Pe fondul declanşării acestui conflict, Alin Andrioni a pornit maşina, încercând să părăsească zona. Afaceristul a încercat să îl oprească, fugind pe lângă maşină şi punând mâna pe capota acesteia.
„Grupul a înconjurat autoturismul inculpatului, însoţindu-l în mers, încercând să determine oprirea acestuia prin îndemnuri verbale, gesturi, lovirea caroseriei şi rabatarea unei oglinzi. În aceste împrejurări, partea civilă Bocea Mihalache a trecut îndeaproape, prin dreapta, prin faţa maşinii conduse de către inculpat, s-a sprijinit cu mâinile pe bull-bar-ul acesteia şi cu pieptul de capota motorului. Autoturismul condus de inculpat şi-a continuat deplasarea pe drumul de servitute, care prezenta denivelări, provocând dezechilibrarea părţii civile care a căzut. În acest context inculpatul şi-a continuat deplasarea trecând peste Bocea Mihalache şi târându-l pe o distanţă de 5-6 metri”, se arată în dosar.

După ce afaceristul a fost călcat cu maşina, ceilalţi membri din grupului acestuia au început să arunce cu pietre în caroseria maşinii conduse de Alin Andrioni, acesta însă nu a oprit, plecând de la faţa locului. Localnicii s-au răzbunat apoi pe alţi doi activişti de mediu, unul dintre ei fiind Gabriel Păun, pe care i-au agresat. Gabriel Bocea a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la spitalul din Haţeg, apoi la o clinică din Cluj Napoca, iar în urma unei infecţii agravate în spital, care i-a pus în pericol viaţa, a fost internat la o unitate sanitară din Viena.
Viaţa i-a fost salvată după mai multe săptămâni de spitalizare. A avut nevoie de 150 – 160 de zile de îngrijiri medicale, însă în urma fracturii de coloană cervicală suferite, a rămas paralizat de la gât în jos, se arată în dosar.
În instanță, Alin Andrioni a recunoscut faptele și a solicitat achitarea. „Inculpatul a acţionat cu forma de vinovăţie a intenţiei indirecte, întrucât chiar dacă nu a urmărit să pună în pericol viaţa victimei a acceptat producerea acestui prin acroşarea şi târârea victimei cu un autoturism”, se arăta în concluziile instanţei de fond.

Lucrările de amenajare hidroenergetică a Râului Alb au demarat în 2015, după ce Mihalache Bocea obţinuse avizele necesare.
„Proiectul a generat o serie de reacţii din partea unor persoane fizice şi juridice cu activitate declarativă în domeniul protecţiei mediului. Reprezentanţii unor ONG-uri cu activitate în domeniul protecţiei mediului au început o campanie care avea ca scop stoparea construirii celor două microhidrocentrale şi a crescătoriei de peşte. În acest context, Bocea Mihalache şi apropiaţii săi au încercat să împiedice accesul în zona lucrărilor, realizând baraje umane şi auto pentru descurajarea celor interesaţi în obţinerea de informaţii şi imagini despre investiţiile ce urmau a fi efectuate”, se arată în dosar.
În cele din urmă, lucrările au fost oprite din motive de legalitate, în urma plângerilor unor asociaţii de protecţie a mediului.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/