Premieră în judeţul Hunedoara. Responsabilii unui cotidian din Valea Jiului au dat în judecată Guvernul României, pe care vor să-l oblige să organizeze alegeri pentru Consiliul Judeţean Hunedoara.
Practic, printr-o Cerere de chemare în judecată înaintată Curţii de Apel Alba Iulia, Ziarul Văii Jiului a cerut magistraţilor ca, prin soluţia pe care o vor pronunţa, să dispună obligarea Guvernului României să efectueze operaţiunile prevăzute de lege în vederea stabilirii datei desfăşurării alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.
Jurnaliştii arată că “la data de 28 ianuarie 2015, prin Ordinul nr. 29/28.01.2015, privind „constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de Preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, exercitat de domnul Moloţ Ioan Mircea, ca urmare a încălcării regimului juridic al incompatibilităţilor”, prefectul judeţului Hunedoara, dl. Vasilescu Sorin, a constatat „încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de Preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, exercitat de domnul Moloţ Ioan Mircea, ca urmare a încălcării regimului juridic al incompatibilităţilor, constatat de Agenţia Naţională de Integritate prin Raportul de evaluare nr. 27000/G/II/21.05.2012, rămas definitiv ca urmare a Deciziei nr. 133 din 21.01.2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti”.
Starea de fapt
Iar întimp ce mandatul de preşedinte al lui Mircea Ioan Moloţ a încetat înainte de termen, unul dintre vicepreşedinţi, Tiberiu Balint, este suspendat din funcţie. Încă din 2004 acesta este cercetat sub control judiciar în cadrul unui dosar penal instrumentat de către DNA Alba Iulia şi nu îi este permis nici să se prezinte la locul de muncă, sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, nici să ia legătura cu factori de decizie din cadrul instituţiei. Iar jurnaliştii din Valea Jiului consideră că nu este asigurată buna administrare a judeţului Hunedoara. “Deşi prin forma sa de organizare ar trebui să fie condus de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, Consiliul Judeţean Hunedoara este actualmente condus de un vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte şi de un consilier judeţean cu atribuţii (cu caracter temporar, limitate) de vicepreşedinte. Acest vid de putere face, pe de o parte, ca la conducerea instituţiei să se afle o persoană nelegitimată de votul popular (n.r. vicepreşedintele Dorin Gligor), administrarea instituţiei fiind asigurată sub un climat de instabilitate încă din luna decembrie 2014. Pe de altă parte, lipsa unui vicepreşedinte din conducerea executivă a instituţiei face ca sarcinile administrative să nu poată fi echitabil îndeplinite în interesul tuturor locuitorilor judeţului. (…) În plus, necesitatea organizării de alegeri parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara este dată şi de faptul că nu ne aflăm în situaţia specială prevăzută de lege, în care nu se mai organizează alegeri cu mai puţin de 6 luni înainte de alegerile la termen.”, sunt de părere cei de al Ziarul Văii Jiului, cotidian condus de Cătălin Docea.
De precizat că există şi un precedent. Într-o speţă similară, Curtea de Apel Cluj a admis acţiunea formulată de PNL – Filiala Cluj în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României şi l-a obligat „să efectueze operaţiunile prevăzute de lege în vederea stabilirii datei desfăşurării alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj”.
Continuă lupta în instanţă
Pe de altă parte, preşedintele suspendat al CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, continuă lupta în instanţă. Acesta a contestat ordinul semnat de prefectul de Hunedoara la finele lunii ianuarie, privind constatarea încetării mandatului, înainte de expirarea duratei normale a acestuia. Iniţial, procesul s-a aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar după un singur termen de judecată Mircea Moloţ a cerut şi a obţinut şi strămutarea procesului, care se judecă acum la Tribunalul Alba, cu termen în data de 15 aprilie. De asemenea, nici procesele cu ANI nu s-au finalizat. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt două noi acţiuni înaintate în care ANI a fost chemată în judecată, una care are ca obiect „anulare act administrativ” în stadiul „contestaţie în anulare – recurs”, cu termen 26 iunie 2015, iar cea de a doua în stadiul de revizuire – recurs, cu termen în 11 iunie. În ambele cauze, pe lângă ANI au mai fost citate în calitate de intmat Asociaţia Civică Dreptatea şi Sindicatul Naţional Solidaritatea.
Agentia Naţionalã de Integritate a anunţat cã Mircea Ioan Molot a fost în stare de incompatibilitate în perioada 26 septembrie 2008 – 30 ianuarie 2009, deoarece a deţinut, simultan, atât funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, cât şi pe cea de preşedinte al Adunãrii Generale a Acţionarilor (AGA), respectiv reprezentant al unitãţii administrativ-teritoriale în AGA la SC Drumuri si Poduri SA Deva. Moloţ s-a judecat cu Agenţia Naţională de Integritate, însă a pierdut acţiunile în instanţă.