10.6 C
Deva
vineri, mai 17, 2024

A XVI-a ediție a Festivalului – Concurs „Tudorică Munteanu”, organizat în Orăștie

Sala de Conferințe „ASTRA” din Orăștie a fost locul unde s-a desfășurat, pe 12 octombrie, Festivalul – Concurs „Tudorică Munteanu”, cea de-a XVI-a ediție, întrecere pentru tineri interpreți de muzică populară tradițională românească, soliști instrumentiști și soliști vocali.

De această dată, ca de altfel la fiecare ediție, concursul s-a bucurat prezența multor tineri iubitori de folclor tradițional românesc. Au fost admiși în concurs 23 de tineri și copii, dintr-un număr de 25 de concurenți înscriși. Aceștia fiind acompaniați, pe scenă, de taraful „Dor” al Casei de Cultură „Alexandru Grozuţa” din Orăștie.
Juriul, de specialitate, a fost condus de prof. Sofia Stâncel – președinta juriului, fiica maestrului Tudorică Munteanu, și a avut în componentă alte opt persoane.
„A fost un concurs foarte strâns. Juriului nu i-a fost ușor să-i departajeze. Au fost diferențe foarte mici între concurenți. Ar fi putut fi mulți tineri premianți, dar, totuși – concursul este concurs!”, spunea doamna Sofia Stâncel.

Premianții Concursului „Tudorică Munteanu”, ediția a XVI -a
Soliști instrumentiști. Categoria 9 – 13 ani:
– Premiul I – Briana Spătar – vioară – Deva;
– Premiul II – David Zselnyan – acordeon – Hunedoara;
– Premiul III – Bogdan Bulai – taragot – Hunedoara.
Categoria 14 – 18 ani:
– Premiul I – Răzvan Ruszuly – acordeon – Deva
– Premiul II – Alin Petrea – saxofon – Deva
– Premiul III – Tiberiu Şandru – saxofon – Orăștie
Soliști vocali, Categoria 9 – 13 ani:
– Premiul I – Rebeca Avatavului – Hațeg
– Premiul II – Sebastian Jinar – Orăștie
– Premiul III – Daria Bendea – Hațeg
– Mențiune – Maia Gavrilă – Orăștie
Categoria 14 – 18 ani:
– Premiul I – Cristian Răzvan Mureşan – Hunedoara
– Premiul II – Roxana Stîngă – Deva
– Premiul III – Danciu Mihai – Orăștie
– Mențiune – Ecaterina Gavrilă – Deva
– Mențiune – Iulia Ţanc – Deva
– Mențiune – Lidia Paşcondea – Deva
Premii speciale: – Anca Maria Neag – Călan – premiul din partea Radio Color Orăștie

„Mulțumim pentru susținerea financiară Consiliului Local Orăștie, conducerii Primăriei Orăștie, domnului primar Ovidiu Bălan care a fost prezent în sală și a încurajat toți concurenții. Conform dictonului latin: „Dacă ai pierdut – continuă, dacă ai învins – continuă”, îi așteptăm și pe cei care nu au trecut preselecția în acest an, să „ne ia premiile” ediției din 2018!”, Eugen Petru Pistol, organizator festival – concurs.

Teodor Petru (Tudorică) Muntean
(1928-1999)

S-a născut în Orăștie, în 14 februarie 1928. A studiat vioara, cu profesorul austriac Orfeldy, din fragedă pruncie (6 ani). A urmat școala elementară în Orăștie, ca apoi, mai târziu, să-și continue studiile la Liceul „Aurel Vlaicu”, la seral.
La o vârstă fragedă (16 ani) și-a început ucenicia în orchestra restaurantului „Coroana”, în cadrul orchestrei din acea vreme, din care făcea parte și tatăl său, care era contrabasist și baterist. A fost atent îndrumat de violonistul de mare calitate, șeful orchestrei, Pișta Biți.
Din anul 1949 este încadrat (cu carte de muncă) în funcția de violonist, iar apoi, la ieșirea la pensie a șefului de orchestră, Pișta Biți, devine șef de orchestră. Își continuă activitatea la restaurantul „Coroana” (transformat la un moment dat în „Dacia”), până la ieșirea la pensie, în anul 1990.
«.Muntean Teodor Petru „Tudorică” a învățat tainele viorii și ale notelor muzicale de la profesorul de muzică Orfeldy, cu studii în Austria și violonist al Orăștiei.”
Sub arcușul lui din care curgeau canțonete, romanțe, uverturi și arii din operete, dar în special cântece populare românești și de petrecere, s-au alinat doruri, s-au înfiripat. Prietenii s-au născut și speranțe.
Sub îndrumarea și priceperea maestrului Tudorică Muntean au crescut multe generații de instrumentiști, care au ținut la cote înalte ștacheta muzicii populare românești.
Maestrul Tudorică Muntean și-a finisat și perfecționat calitățile interpretative, făcând parte din orchestre care au susținut acompaniamentul pentru operetele «Crai Nou» și «Ana Lugoj» care s-au montat pe scenă în Orăștie, în perioada anilor 1958-1960.
A cântat ani de-a rândul la restaurantul «Coroana», iar în 1961 a înființat orchestra de muzică populară «Lele de la Orăștie» S-a dovedit a fi un veritabil rapsod popular, iar ca dirijor a etalat certe calități interpretative.
În țări ca Bulgaria, Turcia, Franța, Grecia și Rusia a fost mesagerul muzicii populare românești, iar măiestria cu care a interpretat «Ciocârlia», «Hora Staccato» ca și «Balada» de Ciprian Porumbescu i-au adus un real succes.
Nea Tudorică a plecat…, dar a lăsat în urma sa, pentru mulți orastieni și nu numai, nostalgia unor clipe de destindere și voie bună, petrecute în compania viorii și a arcușului său.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/