13.3 C
Deva
miercuri, aprilie 17, 2024

Acuzaţi pe nedrept. Deva Gold forează legal pe Dealul Coziei

Societatea minieră deţine toate avizele necesare pentru a efectua prospecţiuni

Nested Sequence 03.Still002

În urmă cu două zile, pe reţelele de scocializare au fost publicate mai multe fotografii cu lucrările de forare care se executau în apropiere de releu, pe Dealul Piatra Coziei.

Nicolae Stanca: „Avem toate actele necesare”

Pentru că, susţineau cei care au postat fotografiile, lucrările ar putea fi ilegale, au fost alertate toate autorităţile implicate. Potrivit reprezentanţilor firmei beneficiare a proiectului, Deva Gold, aceste lucrări au respectat în totalitate legislaţia în vigoare, existând toate avizele necesare efectuării unor astfel de lucrări.

Nested Sequence 03.Still001

„Mă bucur că acest grup se interesează de cetățenii acestui oraș, dar consider că, în loc să dezinformeze opinia publică, mai bine se informau direct de la noi. Avem toate actele necesare. Avem autorizație de construcție, aviz de la mediu, acordul cetățenilor și s-au făcut și  plățile. Acest Grup «Civitas» să se gândească la faptul că două treimi din oraș a fost construit pe fosta mină, Exploatarea Minieră Deva, unde au lucrat peste 3.000 de oameni.  Agenția Națională, scoțând perimetru de exploatare Deva- Muncelu Mic la licitație, am dorit să particip, cu gândul că, poate, natura a mai lăsat un frate mai mic sau mai mare la corpul unde a fost sistată activitatea. Vreau să dezvoltăma acest potențial și să creez locuri de muncă. Lucrările de aici nu vor mai continua, a fost ultimul foraj, pentru etapa actuală. Am vrut să vedem dacă mai există vreun zăcământ de cupru, deoarece Mina Deva a avut un zăcământ de cupru, singurul care, înainte de ’89, a fost pe profit”, a declarat Nicolae Stanca, director Deva Gold.

Firma subcontractată are aviz de mediu în judeţul Caraş-Severin

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara confirmă existenţa avizelor necesare. Singura problemă este de ordin legislativ. Pentru că, dacă firma care execută lucrările, are obţinut aviz de mediu pentru efectuarea de lucrări de forare în alt judeţ, nu trebuie să depună cerere pentru obţinerea unui aviz dacă doresc să activeze şi în alte judeţe. Cum este şi în acest caz. De aceea firma care efectuează lucrările nu apare în evidenţele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara spun că titularul acestei lucări a obținut aviz, însă reprezentanții firmei care execută lucrările nu au trecut pe aici.

„Pentru titularul licenței de explorare există o formă simplificată de aviz, însă lucrările de explorare nu le face titularul, ci le subcontractează unei firme specializate. Firma care efectuează lucrări aici, nu apare în evidențele noastre, ca deținând un act de reglementare. Situația legislativă este destul de confuză în ceea ce privește unele avize de mediu. Este posibil, totuși, ca această firmă să dețină un act de reglementare obținut în alt județ. Acest lucru se poate face fără a fi nevoie să înștiințeze agenția, deoarece nu pot fi obligați să anunțe și nici sancționați”, a declarat Georgeta Barabaș, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara.

Exact acest lucru s-a întâmplat şi în cazul firmei subcontractate de către Deva Gold pentru a efectua lucrările de forare în zona releului din municipiul Deva. Potrivit documentelor puse la dispoziţia reporterilor Hunedoara TV, firma care efectuează lucrările are autorizaţia de mediu obţinută în judeţul Caraş-Severin. (Raluca Cetean)

 

 

 

 

 

Știri Similare

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/