Un contract care trebuia să aducă bani în conturile operatorului de apă şi canal din Valea Jiului s-a dovedit a fi, în cele din urmă, o afacere păguboasă. Şi banii recuperaţi în cele din urmă, cu mare greutate, au ajuns în conturile „jumătăţii” de societate intrată în faliment.
Societatea de apă şi canal din Valea Jiului, SC ApaServ Valea Jiului SA, a dovedit că se pricepe de minune la afaceri bulgăreşti. O situaţie ce datează de pe vremea în care ApaServ se numea Regia Autonomă a Apei Valea Jiului şi era condusă de Gheorge Cioară. Pentru că nu găsea calea firească şi legală de recuperare a creanţelor, în 2005 conducerea regiei a încheiat, spuneau şefii de atunci „din necesitate” un contract cu o firma de recuperare, „Scandinavia Trading” SRL Aninoasa. Asta după ce RAAVJ cheltuise nu mai puţin de 60,4 miliarde lei pe materiale, consumabile, energie electrică sau termică şi nu reuşise să încaseze nici un leu din datoria înregistrată de beneficiari, chiar dacă aveau titluri executorii
Numai că, în cele din urmă, datoria avea să se adâncească, iar firma de recuperare a creat un nou gol în buzunarele regiei. A încasat banii şi a uitat că ar trebui să achite sumele faţă de furnizorul de apă. Un scandal ce s-a mutat la poliţie, care a început cercetarea penală împotriva unui fost executor judecătoresc şi al reprezentantului legal al Scandinavia Trading Aninoasa pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Cei doi au fost acuzaţi ca au creat un prejudiciu în valoare de peste 200.000 lei noi Regiei Autonome a Apei Valea Jiului (RAAVJ) prin încasarea unor creanţe fără a urma procedurile legale.
Au rămas fără bani
Dosarul a ajuns pe rolul instanţei de judecată, dar furnizorul de apă, transformat ulterior în SC ApaServ Valea Jiului SA, a rămas tot fără bani. Din cauza datoriilor către bugetul de stat, firma s-a rupt în două, aşa încât să nu fie periclitat împrumutul extern pe care la vremea respectivă ApaServ era pe cale să îl semneze pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, iar bruma de bani recuperată a mers către „jumătatea” falimentară a societăţii. „O parte din bani a fost recuperată la acea vreme, iar ceea ce a rămas nerecuperat, au restituit titlurile executorii. A fost un dosar pe rol, câştigat de ApaServ, numai că, prin divizare, acele creanţe s-au dus către NovaServ. Noi nu am avut calitate să continuăm”, au explicat reprezentanţii Serviciului Juridic al SC ApaServ Valea Jiului SA.