15.1 C
Deva
joi, martie 27, 2025

Alertă în mineritul Văii Jiului. Risc major generat de acumulările de gaz metan, de fenomenele de autoaprindere și de acumulările de apă

Studiul efectuat de polonezii de la GIG în minele Lupeni și Lonea, aflate pe program de închidere conduce la o concluzie îngrijorătoare și confirmă în totalitate concluziile anterioare ale INSEMEX. Riscul legat de acumulările de gaz metan, de fenomenele de autoaprindere, de acumulările de apă, se situează în zona de alertă cu un grad ridicat de pericol, au precizat luni oficialii Complexului Energetic Hunedoara. Actualul program de închidere ar trebuie reconsiderat de urgență, spun experții din Polonia.

Potrivit conducerii executive a Complexului Energetic Hunedoara SA, urmare a prezentării concluziilor studiului Glowny Instytut Gornictwa (GIG) din Polonia în cadrul ședinței Consiliului Tehnico – Economic al societății  din data de 25.02.2019, în prezența reprezentanților institutului polonez, ai reprezentanților INSEMEX Petroșani, ai proiectantului SC Universal Cerc Proiect SRL, ai specialiștilor din cadrul societății, au fost confirmate în totalitate concluziile anterioare formulate de cadrele tehnice ale Universității din Petroșani și de specialiștii INSEMEX Petroșani.

”Mai mult, expertiza efectuată de către experții internaționali, atrage atenția, că la data depunerii studiului, riscul legat de acumulările de gaz metan, de fenomenele de autoaprindere, de acumulările de apă, se situează în zona de alertă cu un grad ridicat de pericol, ce impune diminuarea și gestionarea acestora cu prioritate.  Experții polonezi plasează actualul program de închidere într-o zonă de largă insecuritate și recomandă reconsiderarea de urgență a acestuia, orice întârziere în acest sens, atrăgând consecințe greu de cuantificat”, se arată într-un comunicat de presă al CEH.

Din sinteza concluziilor prezentate de experții polonezi în cadrul ședinței Consiliului Tehnico – Economic s-a desprins necesitatea imperativă a extragerii rezervelor de cărbune deschise, precum și a celor pregătite, aflate în zona de influență a riscurilor, de la cele două exploatări miniere aflate în program de închidere. Mai mult, arată sursele citate, s-a atras atenția că fenomenele de acumulare a gazului cu consecința autoaprinderii și a exploziilor se manifestă într-un ritm alert, datorită naturii zăcământului carbonifer specific bazinului carbonifer din Valea Jiului.

”De la data primelor semnale relevate de specialiștii  S CEH SA, certificate ulterior și de către reprezentanții Universității din Petroșani și ai INSEMEX Petroșani, astăzi avem confirmare din partea unui institut acreditat internațional și agreat de Comisia Europeană, care vine și  susține fără echivoc că scenariul ,,nicio acțiune” nu intră în discuție pentru programul de închidere a celor două exploatări miniere aflate sub incidența unui risc însemnat. Pentru diminuarea și înlăturarea pericolului, se recomandă extragerea cantităților de cărbune din rezervele deschise și pregătite într-un interval de timp care să corespundă gravității și amplorii riscurilor, perioada apreciată de specialiștii polonezi ca fiind optimă situându-se între 4 și 6 ani. La acest moment, toți factorii implicați în sectorul minier precum și autoritatea tutelară responsabilă cu gestionarea problemelor semnalate, și anume Ministerul Energiei, vor trebui să înlăture orice rezervă care ar fi putut plana asupra credibilității pericolului grav al implementării Planului de închidere inițial și să urgenteze orice demers în ceea ce privește aducerea la cunoștința Comisiei Europene și a DG Competition a stării de fapt,  alături de prezentarea de propuneri și măsuri, inclusiv demersuri care să conducă la modificări legislative în scopul diminuării/eliminării stării de pericol care să asigure securitatea zăcământului, a lucrătorilor și a zonelor adiacente din subteran și de la suprafață”, susțin oficialii CEH.

Aproape 452.000 de lei, respectiv 100.000 de euro, costă studiul făcut de polonezii de la GIG Polonia care să reliefeze pericolul închiderii minelor Lupeni și Lonea fără epuizarea rezervelor neexploatate. Un studiu cerut de Comisia Europeană, dar achitat de Complexul Energetic Hunedoara. Un studiu similar a fost realizat de INSEMEX și Universitatea Petroșani, însă cei de la Uniunea Europeană au cerut să aibă și un punct de vedere al unui expert independent de țara noastră, pentru a înlătura orice posibil dubiu.

Iar în baza acestui studiu, Complexul Energetic Hunedoara continuă să scoată cărbune de la Minele Lupeni și Lonea, deși oficial activitatea extractivă a fost sistată la 31 decembrie, tocmai pe fondul stării de prericol invocată.

Carmen COSMAN – PREDA

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/