Drumurile de munte de pe teritoriul Parcului Natural Retezat nu vor fi deszăpezite, astfel că există riscul ca mașinile să rămână blocate pe ele.
„Atenție! Drumurile neasfaltate de pe teritoriul Parcul Național Retezat nu se dezăpezesc și există pericolul să cadă arbori peste carosabil, blocând drumul până la primavară. Deși iarna din Retezat este de poveste, nu uitați că „iarna nu-i ca vara”, iar durata drumețiilor de dublează pe zăpadă”, informează administrația din Parcul Național Retezat (ANPR).
Pentru cei care plănuiesc drumetii montane, reprezentanții rezervației oferă câteva sfaturi:
– Înainte de a pleca, trebuie să vă informați de starea traseelor privind nivelul de dificultate.
– Să verificați dacă este permis accesul pe acestea pe timp de iarnă (în descrierea traseelor/ cu echipele Salvamont Hunedoara din zonă/ echipele de Jandarmi montani/ cu personalul APNR).
– Să alegeți trasee scurte (tineți cont că ziua este mai mică) și să anunțați ora aproximativă de întoarcere.
– Să respectați traseele marcate și aveți grijă să nu provocați avalanșe
– Să vă adaptați echipamentul condițiilor meteo de iarnă: parazăpezi, mănuși, bețe, căciulă, frontală cu baterii de rezervă, termos cu ceai etc. (să vă hidratați și să mâncați pe traseu).
– Să nu vă aventurați singuri și de preferat să aveți în grup cel puțin o persoană experimentată. Să faceti poze și să vă bucurați de munte responsabil.
Șase drumuri în Parcul Național Retezat
Patru drumuri urcă în munții Retezat din zona Hațegului. Două dintre ele încep de pe DN 66 Hațeg – Petroșani (Valea Jiului), prin satele comunelor Sălașu de Sus și Pui din Hunedoara. Alte două pornesc de pe ruta DN 68 Hațeg – Caransebeș (valea Bistrei), trecând prin comuna Râu de Mori, unul pe valea Râușorului, iar celălalt pe valea Râului Mare.
În zona nordică din Parcul Național Retezat, numită și Retezatul Mic, turiștii pot ajunge pe două trasee care pornesc din Valea Jiului, ambele pornind de la marginea orașului Uricani, din zona Câmpul lui Neag.
Cele șase drumuri de acces în Parcul Național Retezat au rămas aproape la fel de rele ca în anii trecuți. Investițiile în infrastructură au fost minime în acest timp, iar turiștii care vor să ajungă în Munții Retezat, cu mașina au de trecut mai multe obstacole.
FOTO: Parcul Național Retezat / FACEBOOK