24.2 C
Deva
joi, iulie 18, 2024

Amendă de 160.000 de lei pentru o firmă de construcții din Deva, care folosea muncitori „la negru”

  • Inspectorii de muncă au controlat o firmă de construcții din Deva, care efectua lucrări de anvelopare a unui bloc de locuințe în Orăștie, și au stabilit că administratorul acesteia a folosit opt muncitori „la negru”.

Acţiunea de control a fost începută încă din luna martie 2020 dar a putut fi finalizată doar în prima decadă a lunii septembrie din cauza reprezentantului societăţii care a făcut tot posibilul să împiedice acţiunea de control, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara.
„În timpul unei acţiuni întreprinse la punctul de lucru din Orăştie unde se efectua anveloparea unui imobil de locuinţe, inspectorii de muncă au descoperit opt persoane ce lucrau fără a fi semnat contracte de muncă. Reprezentantul angajatorului a făcut toate demersurile posibile pentru a împiedica controlul. Deşi i s-au lăsat înştiinţări/convocări, administratorul nu a dat curs acestora şi pe cale de consecinţă inspectorii de muncă au depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăştie pentru împiedicarea controlului”, a precizat Sorin Istrate, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara.

În luna octombrie 2019 la acelaşi angajator a avut loc un accident de muncă mortal, victima cazând de la înălţime de pe schela montată tot la anveloparea blocului. Şi atunci s-a constatat că acesta a folosit la muncă două persoane fără forme legale de angajare, una dintre acestea fiind victima, a informat ITM Hunedoara. În urma cercetării accidentului de muncă din toamna anului trecut s-a constatat vina reprezentantului firmei de construcţii căreia i s-au aplicat patru avertismente şi trei amenzi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în cuantum total de 13.000 lei şi o amendă în sumă de 40.000 lei pentru muncă nedeclarată. Totodată, dosarul de cercetare al accidentului mortal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăştie în vederea încadrării faptelor constatate din punct de vedere penal.
„Astfel reprezentantul firmei de construcţii are la ora actuală două dosare penale în curs de cercetare, iar pentru primirea celor opt persoane „la negru” firma a fost sancţionată cu 160.000 lei. Urmarea refuzului administratorului de a se prezenta la control, procesul verbal de control şi cel de sancţionare i-au fost trimise prin poştă pe adresa sediului social”, a mai precizat reprezentantul ITM Hunedoara.

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/