22.9 C
Deva
miercuri, iulie 24, 2024

Amintiri din comunism. Locurile din județul Hunedoara care păstrează simbolurile epocii Ceaușescu

Emblemele comunismului s-au păstrat pe clădiri publice, construcţii şi în mai multe locuri din judeţul Hunedoara.

Cele mai multe construcţii ale fostelor exploatări miniere Ghelari şi Teliucu Inferior din vecinătatea Hunedoarei au fost dezafectate şi ruinate în ultimele două decenii. Erau împodobite în trecut cu simboluri socialiste şi lozinci specifice partidului comunist, adresate muncitorilor.

Intrarea în Mina centrală din Ghelari păstrează, deasupra celor două guri de mină un basorelief care înfăţişează un miner şi mesajul „Noroc bun, om al adâncului, curajului, bărbăţiei şi hărniciei”.

În apropiere, pe pereţii clădii stadionului „Minerul” – şi ea scoasă de mai mulţi ani din uz – au rămas „Secera şi ciocanul” şi stema Republicii Socialiste România. Steaua socialistă domină câteva clădiri din fostele mine de fier de la Teliucu Inferior. Unii dintre localnicii din Ghelari, foşti mineri, au relatat că încă resimt nostalgia după anii în care minele din zonă funcţionau.

În Valea Jiului, statuile minerilor stahanovişti (n.r. muncitor sovietic evidenţiat şi răsplătit cu privilegii speciale, pentru depăşirea normei de producţie) au rămas la loc de cinste în Uricani, iar Defileul Jiului – sectorul feroviar finalizat în primii ani de comunism, a păstrat câteva din inscripţiile fostului Partid Muncitoresc Român, urmele sub care a funcţionat Partidul Comunist Român până în 1965. Numeroase basoreliefuri realizate în stilul realist-socialist mai pot fi văzute în oraşele miniere, însă cele mai multe au fost lăsate să se degradeze.

O stea roşie, în cinci colţuri, inclusă în stema României în perioada 1952 – 1989, veghează de pe turnul gării municipiului Hunedoara şi aminteşte de epoca în care staţia CFR a fost construită. Clădirea de călători, închisă din 2018, datează de la începutul anilor ´50, iar în compoziţia ei s-au regăsit elemente de influenţă sovietică.

O stea similară, din anii Republicii Socialiste România a rămas în vârful turnului Palatului Administrativ din Deva – sediul Prefecturii Hunedoarei şi al Consiliului Judeţean Hunedoara. Clădirea din centrul istoric al Devei a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind unul dintre monumentele emblematice ale oraşului de pe malul Mureşului.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/