-1.1 C
Deva
joi, decembrie 5, 2024

„Amintiri” lăsate de pelerini: gunoaiele sufocă împrejurimile mănăstirii Prislop

Mizeria a cuprisn împrejurimile Mănăstirii Prislop, unde se află locul de veci al părintelui Arsenie Boca. Zecile de mii de pelerini care ajung săptămânal la mănăstire lasă în urmă, în apropierea acesteia, o mizerie de nedescris. Pădurile şi dealurile care înconjoară aşezarea sunt sufocate de gunoaie, iar zecile de tarabe, cele mai multe fără autorizaţii, completează peisajul dezolant.

În ultimii ani, împrejurimile Mănăstirii Prislop din Ţara Haţegului şi-au schimbat înfăţişarea.

Zona de la ieşirea din satul Silvaşul de Sus şi până la poarta mănăstirii, a devenit una dintre cele mai aglomerate din judeţul Hunedoara. Pe marginea celor trei kilometri ai drumului îngust şi plin de gropi au apărut zeci de tarabe, majoritatea înfiinţate ilegal, potrivit reprezentanţilor Primăriei Haţeg.

În jurul talciocului se strânge o cantitate impresionantă de gunoaie – „amintirea” trecerii multora dintre zecile de mii de turişti şi pelerini care ajung săptămânal la mănăstire. Un peisaj asemănător oferă şi pădurea în zona parcărilor de la intrarea în mănăstire, iar în parcări, deşi au fost aduse tomberoane, mulţi dintre turişti preferă să arunce resturile şi ambalajele pe jos.

Aceeaşi pădure a devenit locul în care mulţi dintre pelerini îşi fac nevoile fiziologice. Mai departe de mănăstire, dealurile pe care sunt parcate mii de maşini în fiecare sfârşit de săptămână sunt şi ele la fel de „colorate” de mizerie.

Mănăstirea Prislop, locul unde se află înmormântat părintele Arsenie Boca, este o adevărată „mină de aur” pentru reprezentanţii ei, dar şi pentru localnici şi afaceriştii şi speculanţii din jurul ei.

Mănăstirea Prislop este, totuşi, un loc unde cei mai mulţi dintre pelerini vin pentru a se ruga la mormântul duhovnicului Arsenie Boca, sperând că astfel vor putea fi ajutaţi în probleme de sănătate sau de familie.

Cine a fost Arsenie Boca

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. În anii 1950, în vremea în care era stareţ şi apoi duhovnic la Prislop, a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de religioasă. Securitatea a continuat să îl urmărească informativ până în ultimele luni dinaintea morţii sale, în 1989. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. Oamenii vin şi se roagă la mormântul acestuia, mulţi cu credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/