7.7 C
Deva
duminică, septembrie 15, 2024

RETROSPECTIVELE ZHD. Anul penal 2013 (II)

În 2013 nu a fost nici măcar o zi în care persoane publice să nu fi fost fie cercetate, trimise în judecată, arestate ori condamnate pe fond sau definitiv. A fost, practic, un an penal.

În luna iunie, după ce în prealabil fuseseră arestați preventiv mai mulți apropiați ai săi, printre care Constantin Cristian Litera, este reținut și arestat preventiv Alin Simota. Potrivit DIICOT, gruparea infracţională era organizată pe paliere de comandă şi execuţie, specializată în acte de violenţă, şantaj, cămătărie, înşelăciune. Din materialul probator aflat la dosarul cauzei rezultă, potrivit procurorilor, că liderul grupării era Alin Simota, cel care transmitea ordinele către fostul său bodyguard, Constantin Cristian Litera, acesta din urmă asigurând punerea lor în executare. La solicitarea lui Simota, susţin procurorii, au fost executate mai multe acte de violenţă la comandă, răpiri şi şantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceştia să-şi retragă memoriile şi plângerile formulate către diverse instituţii. Printre persoanele arestate iniţial în acest dosar s-a aflat şi fosta soţie a lui Simota, recăsătorită cu Litera.

Tot în 2013 au fost reținute și arestate preventiv 10 persoane despre care anchetatorii au declarat că au fost reţinute pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul farmaceutic. Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010 – 2012, doi medici de la Spitalul Judeţean Hunedoara – Secţia Oncologie, Alina Popa și Elisaveta Mezo, au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante, substanţe cu valori mari, pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice aflaţi în tratament, au precizat procurorii DIICOT într-un comunicat de presă. „Reţetele au fost predate liderilor grupării şi depuse ulterior pentru decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii în municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasată astfel, în mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei”, potrivit DIICOT. Medicii care eliberau reţetele primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani, în funcţie de cantitatea de medicamente prescrisă ce urma să fie decontată. Pentru a ascunde provenienţa sumelor de bani încasate ilegal prin decontarea reţetelor false, membrii grupării le-au înregistrat ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor pe care le deţineau. De asemenea, membrii grupării au înregistrat în evidenţele contabile ale celor trei farmacii facturi fictive din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise şi decontate ilegal de la alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop, potrivit anchetatorilor. Printre cei arestați preventiv și ulterior eliberați s-au numărat fostul consilier local Tatiana Făgădar și medicii Alina Popa și Elisaveta Mezo. Cercetările continuă, iar unii dintre cei care au fost arestați preventiv și-au recunoscut parte dintre faptele de care sunt acuzați.

După fix patru ani de la pronunțarea sentinței pe fond în dosarul „Aurul dacilor” de către Tribunalul Hunedoara, și Curtea de Apel Alba a dat un verdict în acest caz. Astfel, cel care a fost considerat liderul grupului infracțional, Iulian Ceia, a fost achitat pentru mai multe infracțiuni și i s-a micșorat pedeapsa inițială cu 5 ani, de la 12 – cât a primit – la 7 după apel. Pe de altă parte, patru dintre cei 11 inculpați trebuie să restituie Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, în natură, bunurile sustrase sau să plătească acesteia, în solidar, contravaloarea sumei de 1.115.760 euro în lei la data plăţii. Alți patru inculpați trebuie să restituie părţii civile bunurile sustrase sau să plătească acesteia, în solidar, contravaloarea sumei de 446.304 euro, în lei la data plăţii, inculpatul Iulian Ceia în limita sumei de 223.152 euro, contravaloarea în lei la data plăţii. Sentința nu este definitivă, iar recursul va fi judecat de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Tot în 2013 s-au întors la închisoare unii dintre membrii grupării „Spumă şi Bibanu” după ce pe numele lor au fost emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea întrucât au fost condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru-cinci ani de detenţie pentru constituire de grup infracţional, şantaj, înşelăciune, favorizarea infractorului şi ultraj contra bunelor moravuri. Ei mai aveau de executat resturi din pedepsele primite încă din 2007. Cei 22 de inculpaţi în dosarul „Spumă şi Bibanu” au fost condamnaţi atunci la pedepse cu închisoarea între doi şi nouă ani, de către Curtea de Apel Piteşti. Decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis, în ianurie 2008, retrimiterea dosarului la instanţa de fond, Tribunalul Argeş.

Pe parcursul anului trecut a continuat procesul în care sunt inculpate 12 persoane pentru evaziune fiscală cu  produse laminate. Între inculpați se numără fostul patron al Corvinul 2005, Florin Uscatu, Adrian Filer și Dorin Cupețiu. Inculpații au fost inițial arestați preventiv, după care au fost eliberați. Un dosar disjuns din acesta se judecă, de asemenea, la Tribunalul Hunedoara, iar printre inculpați se numără Dan Balint, care a și fost condamnat pe fond. Tot în 2013 a ajuns în arest preventiv și Mircea Ilisei, directorul general al unei societăţi care activează în industria siderurgică. El este acuzat, alături de sora sa, Corina Mazilu, și alte 4 persoane că au produs prejudicii de aproape un million de euro în urma unor infracţiuni de spălare de bani, fals în înscrisuri şi evaziune fiscală. Afaceriştii cercetaţi în dosarul DIICOT s-au folosit de societăţile lor aflate în insolvenţă şi de societăţi fantomă pentru a crea un circuit de schimburi de mărfuri şi achiziţii fictive, în urma cărora reuşeau să obţină sume importante din deducerea TVA-ului. Ulterior, Ilisei a fost eliberat din arest și este cercetat în stare de libertate.

Pe de altă parte, nu a fost săptămână în care să nu fi fost arestate preventiv persoane care au comis crime, violuri, jafuri, contrabandă, trafic de droguri etc.

Lucrurile nu vor arăta în alt fel nici în 2014 pentru că o serie de procese vor ajunge la sentințe, cel puțin pe fond.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/