Superbele obiceiuri medievale, încet, dar sigur, revin în actualitate. Municipiul Deva este unul dintre primele din ţară unde acestea încep să-şi facă simţită prezenţa.
[wzslider autoplay=”true”]
Inedit
Cu ocazia ediţiei din acest an a „Serbărilor Devei”, numeroşii localnici care erau, sâmbătă după masă, în centrul municipiului de reşedinţă al judeţului Hunedoara, au avut parte de o plăcută surpriză. Cimpoierii din Transilvania & Timpaniștii, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Ansamblul medieval Rennaissance, Ansamblul All’s Choir București, Pajii Arlechino, Avangarda Principelui – Garda Cetății Alba Carolina şi Trăsura princiară cu Principele și Principesa au prezentat o paradă medievală cum rar se poate vedea.
„Mă bucură faptul că, în noul format al acestor manifestări, care se află la cea de-a doua ediţie, am reuşit să aducem ceva nou, care, după cum s-a putut observa, a fost pe placul publicului. Suntem onoraţi de această paradă medievală, care aduce Deva în rândul puţinelor oraşe din ţară în care se organizează astfel de evenimente”, a declarat Petru Mărginean, primarul municipiului Deva.
Fără îndoială însă, spre deliciul tuturor, mai ales al celor mici „sarea şi piperul” paradei medievale a fost dat de reprezentaţia gărzii de onoare a Cetăţii din Alba Iulia. Membrii gărzii de la Cetatea Alba Carolina, pe lângă ceremoniale militare specifice perioadei medievale, au prezentat onorul devenilor, trăgând trei salve de tun, în cinstea lor, cu ocazia Zilelor localităţii. „A fost o plăcută surpriză pentru noi să fim invitaţi aici, la Deva, într-o cetate medievală, cu tradiţie, ca şi a noastră, cea din Alba Iulia. Am fost mândri să prezentăm onorul bunilor noştri vecini, din toate timpurile, de aici, din oraşul dumneavoastră” a spus Ovidiu Neamţu, comandantul gărzii de onoare al Cetăţii Alba Carolina. Manifestările de sâmbătă, de la „Serbările Devei”, au fost „patronate”, în spiritul medieval, de către principele şi principesa Cetăţii.