23.8 C
Deva
marți, iulie 16, 2024

Așa-zisul lider spiritual al „Copiilor soarelui” a fost arestat. Ce acuzații grave i-au fost aduse

Ardelean Farcaş, un aşa-zis guru al unei comunităţi izolate din zona Bradului, a fost reţinut de poliţişti, iar magistraţii au decis arestarea preventivă a bărbatului, pentru 30 de zile.

Este anchetat pentru şantaj, viol, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

„În 26 aprilie 2022, Poliţia Municipiului Brad a fost sesizată cu privire la apariţia în spaţiul public a unor informaţii cu privire la comiterea de infracţiuni contra libertăţii persoanei şi infracţiunii contra integrităţii sexuale, ce ar fi fost săvârşite în cadrul unei comunităţi (având statut de „asociaţie culturală”) dintr-o comună din apropierea municipiului Brad. În urma activităţilor investigative efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit că autoproclamatul lider spiritual al comunităţii, un bărbat în vârstă de 59 de ani, a pus bazele unei comunităţi în care locuiesc diferite persoane, sub pretextul că slujesc „emancipării spirituale” (în relaţie cu persoanele de sex feminin, bărbatul este bănuit că ar fi comis, în mod repetat, fapte de hărţuire sexuală şi de viol). Totodată, acesta ar fi împiedicat accesul la învăţământul general obligatoriu a minorilor care trăiesc în cadrul comunităţii, aceştia nefiind înscrişi la nici una dintre unităţile de învăţământ ale statului român”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

În 24 mai, poliţiştii poliţiştii au pus în executare 14 mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Brad şi a unor localităţi învecinate, la locuinţele lui Farcaş. „Percheziţiile domiciliare au fost efectuate în prezenţa reprezentanţilor D.G.A.S.P.C. Hunedoara, care au evaluat situaţia celor 23 minori prezenţi, la faţa locului fiind prezente şi două echipaje medicale, având în vedere faptul că în cadrul acestei comunităţi se aflau şi femei însărcinate”, a adăugat reprezentantul IPJ Hunedoara.

Ardelean Farcaş, un fost miner, cu studii liceale, a înfiinţat în 1997 „Centrul de meditaţie Vipassana” de la Dumbrava de sus (comuna Ribiţa), condus de asociaţia sa Copiii Soarelui. Pe pagina de Internet a „Copiilor Soarelui”, asociaţia se mândreşte cu modul cum a evoluat de-a lungul timpului. „Şi uite-aşa, experimentând arta de a trăi zi de zi, s-a dezvoltat comunitatea noastră. De la mâna de oameni care a locuit aici la începutul începuturilor, în ziua de azi locuiesc în comunitate 70 de oameni, adulţi şi copii. Bineînţeles că totul gravitează în jurul meditaţiei, care ne susţine în tot ceea ce facem în viaţă noastră de gospodari din vârf de munte. Căci suntem oameni activi, şi bunul mers al comunităţîi se bazează în mare parte pe munca noastră în agricultură, construcţii, creşterea caprelor şi altele. De-a lungul timpului au trecut mii de oameni pe la noi, fiecare cu căutarea să de schimbare şi evoluţie şi nevoia de a se cunoaşte şi de a regăsi pacea şi armonia cu care au fost construiţi”, arată pagina asociaţiei. Cei care ajung la Dumbrava de Sus trebuie ca în primele nouă zile să se dedice meditaţiei şi nu au voie să vorbească.

 

În luna aprilie 2022, într-un articol publicat de „Scena 9”, jurnalista Delia Marinescu a reclamat abuzuri la care Ardelean Farcaş ar fi supus pe unii dintre cursanţi.

„Foştii membri îl acuză pe Adi de la Brad de abuz sexual, abuz emoţional, exploatare prin muncă, izolarea de propriile familii, constrângerea de a nu merge la medic, de a trece copiii pe numele lui şi a nu-i trimite la şcoală. Şi în primul material documentasem abuzurile emoţionale ale liderului, care le indica oamenilor când au voie să facă sex sau să mănânce, care le recomanda să apeleze la obiectele şi poţiunile create într-un laborator improvizat în loc să meargă la medic şi care includea teorii ale conspiraţiei în meditaţie”, informa publicaţia „Scena 9”.

Mărturiile oamenilor citaţi în articol au dus la punerea sub învinuire a pretinsului lider spiritual.

Una dintre ele aparţine unei tinere care s-a alăturat comunităţii înfiinţate de Ardelean Farcaş în 2004, când avea 24 de ani.

„Tânăra îi spunea lui Adi de la Brad taica, pentru că era mult mai în vârstă decât ea şi pentru că îl vedea ca pe un părinte spiritual. Taica, însă, o hărţuia sexual. Îi punea mâna pe sâni şi pe fund fără voia ei şi o şantaja minţind-o că afecţiunea ginecologică pe care o avea se va înrăutăţi dacă nu va face sex cu el. În paralel, mai multe femei din comunitate o presau să se culce cu el, pentru că doar aşa se va vindeca, va evolua şi se va curăţa de karmă, la fel ca ele. La fel ca ceilalţi membri care munceau pe gratis în agricultură şi în întreţinerea centrului de meditaţie, Cristina era dependentă financiar şi emoţional în totalitate de Adi. Astfel, s-a simţit constrânsă să întreţină relaţii sexuale cu el ani la rând. Astăzi le numeşte „violuri consimţite”… Mai mulţi foşti membri susţin că Adi de la Brad le promite femeilor „evoluţia spirituală” şi unele privilegii în comunitate în schimbul contactului sexual””, arată autoarea articolului din „Scena 9”.

Bărbatul a negat acuzaţiile de abuz sexual.

„E incorect ce s-a spus. Nu e adevărat şi cine o spus să vină în faţă cu toţi oamenii, de faţă cu toţi. Minciunile astea îs grave, minciunile astea cineva o să suporte consecinţele. (…) Măi, la mine acasă dacă vrei să respecţi o disciplină o respecţi, dacă nu, sigur te vei răzbuna pe mine”, informa jurnalista de la „Scena 9”.

Știri Similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/