23.2 C
Deva
marți, aprilie 22, 2025

Au căzut la pace: Deva va avea, în continuare, apă caldă

Conducerile ApaProd şi CEH s-au înţeles asupra reeşalonării datoriilor pe care le are entitatea energetică faţă de furnizorul de utilităţi

La sediul Prefecturii Hunedoara, în prezenţa prefectului Sorin Vasilescu, a avut loc o întâlnire între directorul general al ApaProd SA Deva, Victor Arion, și directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Constantin Jujan. Scopul întâlnirii a fost reglementarea situaţiei create de restanţele pe care le are Complexul faţă de furnizorul de apă.

apaprod

S-au înţeles, în cele din urmă

În momentul de faţă, CEH are o datorie de 772.197,35 lei faţă de Apaprod, furnizorul de utilităţi solicitând o discuţie pe această temă. Iniţial discuţia trebuia să se desfăşoare miercuri, dar a fost devansată cu o zi. În urma discuţiilor purtate, conform comunicatului de presă emis de cei de la ApaProd, s-a stabilit următoarele: „CEH va achita suma curentă conform graficului de eșalonare deja aprobat pentru luna mai; După obținerea ajutorului de stat, conducerea CEH s-a angajat să plătească facturile curente dar și să respecte graficul de eșalonare a datoriilor; Apa Prod SA Deva, la înțelegere cu conducerea CEH, a decis să nu introducă în instanță solicitarea deschiderii procedurii insolvenței și nici nu va sista furnizarea apei reci către Termocentrala Mintia și punctele termice din Deva”. Acest lucru nu înseamnă doar că Termocentrala Mintia şi punctele termice din Deva vor fi alimentate cu apă, ci şi că devenii racordaţi la reţele de furnizare în regim centralizat a agentului termic vor beneficia, în continuare, de apă caldă. Dacă nu s-ar fi ajuns la o înţelegere, ApaProd ar fi sistat furnizarea de apă rece pentru termocentrală şi punctele termice de joi, de la ora 15.00.

Istoricul datoriilor

Datoriile celor de la CEH faţă de ApaProd, ca şi faţă de alţi terţi furnizori de servicii şi utilităţi, sunt mai vechi, iar cerea de intrare în insolvenţă a Complexului a fost cerută de mai mulţi creditori, existând pe rol mai multe procese. Între furnizorul de apă şi entitatea energetică au fost încheiate două contracte, ambele în data de 22 noiembrie 2012, la unul, doar pentru termocentrală, aplicându-se un preţ preferenţial, de 0,85 lei/mc fără TVA, datorită obligației asumate de beneficiar, acesta angajându-se la un consum de peste 200.000 mc/lună, restanţa adunată de aici fiind, la 12 mai, de 665.466,32 lei. Tot la 12 mai, în celălalt contract, unde apa era livrată pentru termoficare la un preţ de 3,48 lei/mc fără TVA, datoriile cumulate fiind de 106.731,03 lei. ApaProd a început notificarea celor de la CEH pentru plata datoriilor din 21 noiembrie anul trecut, iar la 25 martie 2015, la propunerea directorului general al CEH, Constantin Jujan, furnizorul de utilităţi a aprobat graficul de eșalonare a datoriilor pentru o perioadă de 12 luni, dar nu au existat plăţi făcute de Complex.

Când se va închide Termocentrala Mintia?

Cu siguranţă, însă, dacă nu se întâmplă vreo minune, şi noul grafic de reeşalonare a plăţilor va fi foarte greu de respectat de către cei de la CEH. Iar ce va urma, dacă ApaProd nu-şi va mai arăta disponibilitatea la negocieri este destul de uşor de intuit: Termocentrala Mintia îşi va opri activitatea. Faptul că mulţi deveni vor rămâne fără apă caldă va fi o bagatelă în comparaţie cu cei circa 2.000 de angajaţi de la Termocentrală care îşi vor pierde slujbele. Şi, din păcate, totul pare a fi doar o simplă chestiune de timp.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/