Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a încheiat cercetările în cazul celor doi hunedoreni, Florin Delinescu şi Ioan Varga, arestaţi preventiv în urmă cu o lună, pentru infracţiuni legate de traficarea obiectelor de patrimoniu sustrase din siturile arheologice.
Prin rechizitoriul din 14 iunie 2013, emis în dosarul nr. 105/P/2011 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, la Tribunalul Hunedoara, a 4 inculpaţi, dintre care doi în stare de arest preventiv, respectiv inc. Delinescu Florin-Sorin, gestionar-custode al Secţiei Sarmizegetusa Ulpia Traiana din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Varga Ioan, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi spălare de bani.
În fapt, s-a reţinut în sarcina inculpaţilor că în perioada 2010 – 2013, au aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi spălat pentru acoperirea originii infracţionale, mai multe loturi monetare aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani. Acestea au fost sustrase în ultimii ani din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, şi au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Prin faptele lor inculpaţii au produs Statului Român un prejudiciu în valoare de 6.117 de euro, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Au fost recuperate: trei monede din aur, de tip Lysimach şi alte 81 de monede antice din argint, care au fost depuse în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.