13.9 C
Deva
marți, septembrie 10, 2024

Barajul Gura Apelor, supravegheat seismic. Este într-o zonă cu risc de cutremure

Hidroelectrica a scos la licitaţie publică serviciile de prelucrare, interpretare şi de sinteză a datelor rezultate din înregistrările seismice la Barajul Gura Apelor, în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2020.

Documentaţia vizează interpretarea înregistrărilor seismice ale staţiei seismice de la Barajul Gura Apelor, prin raportarea la înregistrările de la staţiile de la Gura Zlata şi Deva şi furnizarea de informaţii despre modul în care seismele din ultimii cinci ani au acţionat asupra construcţiei barajului.

„Vor fi analizate cutremurele care s-au produs în perioada scursă de la ultima analiză a acestor date şi până la sfârşitul anului 2020, la Barajul Gura Apelor. De asemenea, se va studia efectul influenţei prezenţei acumulării asupra activităţii seismice locale (existenţa fenomenului de seismicitate indusă). Se va efectua şi depanarea, reinstalarea, calibrarea, etalonarea staţiei seismice Gura Apelor. Prin analiza cutremurelor înregistrate se va putea evalua nivelul de solicitare seismică la care a fost supus barajul în perioada de analiză. În felul acesta se va pune la dispoziţia consultanţilor Hidroelectrica SA date privind comportarea construcţiilor şi informaţii referitoare la solicitările asupra barajului rezultate în urma seismelor, în perioada exploatării”, se arată în documentaţia serviciilor scoase la licitaţie publică.

Zona barajului Gura Apelor din Retezat prezintă un risc extrem de producere a unor seisme, deşi în ultimii ani, magnitudinea lor nu a fost resimţită. În aceste condiţii, este necesară supravegherea seismică permanentă a amenajării hidroenergetice, arată Hidroelectrica, în documentaţia achiziţiei.

„Necesitatea supravegherii seismice permanente a Barajului Gura Apelor se datorează următoarelor obiective: Amplasamentul barajului Gura Apelor este situat în apropierea a trei zone cu seismicitate semnificativă: zona Câmpulung – Făgăraş – Oltenia (a doua ca activitate seismică după Vrancea), zona Banat şi zona Transilvania. Amplasamentul barajului se află sub incidenţa atât a cutremurelor normale din cele trei zone seismice menţionate, cât şi a cutremurelor intermediare vrâncene; conform recomandărilor ICOLD, riscul potenţial asociat barajului Gura Apelor Retezat este în clasa de risc extrem (36 de puncte); amenajarea hidroenergetică Gura Apelor Retezat se caracterizează de asemenea prin următoarele caracteristici tehnice deosebite: barajul este din anrocamente cu miez de argilă, având o înălţime de 168 de metri şi o lungime la coronament de 460 de metri. Capacitatea rezervorului este de 210.000.000 metri cubi. Factorul de risc asociat este extrem (maxim de punctaj = 36)”, arată documentele Hidroelectrica, publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Barajul Gura Apelor reprezintă o construcţie hidrotehnică cu caracter complex, iar conform claselor de importanţă face parte din Categoria 1. „Conform categoriilor de importanţă a lucrărilor hidroenergetice, barajul Gura Apelor face parte din categoria Baraj de importanţă excepţională (A) care necesită urmărire specială”, se arată în raportul Hidroelectrica. Serviciile de analiză seismică a zonei Gura Apelor, împreună cu cele pentru Barajul Poiana Ruscă sunt estimate la 50.000 de lei.

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/