Cetatea medievală a Orăştiei a fost clădită în urmă cu opt secole de saşi, pe amplasamentul unei cetăţi mai vechi, care la acea vreme era înconjurată de mlaştini, susţin istoricii. În ultimii ani, aşezarea a rămas neîngrijită, iar turnurile cetăţii s-au transformat în adevărate wc-uri publice improvizate şi pline de mizerie. Unul dintre acestea, învecinat sinagogii, a devenit un loc obişnuit unde trecătorii îşi fac nevoile.
„Deşi cetatea medievală se numără printre obiectivele turistice importante din judeţ şi este, practic, mândria localnicilor din Orăştie, intrarea în turn nu a fost închisă pentru a se opri vandalismele, iar în jurul ei nu au fost amenajate wc-uri publice”, spune un localnic care a fotografiat mizeria din turnul cetăţii.
Reprezentanţii primăriei susţin că în curând soarta ansamblului istoric se va schimba. Primăria Orăştie a depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest un proiectul de restaurare şi conservare a Cetăţii Orăştiei, pentru care speră să primească finanţare de circa cinci milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional. Potrivit realizatorilor proiectului, obiectivele acestuia sunt restaurarea, conservarea si consolidarea cetăţii Orăştiei în suprafaţă de 1.355 de metri pătraţi, prin lucrări de reîntregire si reconstituire a zidurilor si turnurilor cetăţii, amenajări exterioare (pavaje si pietonal, mobilier urban, iluminat, sistem de colectare a apelor pluviale) şi promovarea produsului turistic Cetatea Orăştiei.
FOTO: Dan Orghici