37.2 C
Deva
duminică, iulie 14, 2024

Bunele maniere într-un secol dominat de tehnologie

Tehnologia evoluează într-un ritm atât de rapid, încât eticheta care o înconjoară este, într-o anumită măsură, într-o continuă desfășurare. Dar chiar și pe măsură ce peisajul evoluează, obiectivul rămâne același: să învățăm să profităm de beneficiile dispozitivelor pe care le avem la dispoziție, fără a permite ecranelor să degradeze calitatea vieții.

Regulile de etichetă sunt la fel de importante în spațiul cibernetic ca și în lumea reală, iar semnele unei netichete slabe ne pot da târcoale mult timp. Există anumite reguli de bază de care trebuie să ținem cont, evitând astfel atât deteriorarea relațiilor online, cât și ale celor offline.

Nimic nu este mai iritant decât să încerci să porți o conversație cu cineva care este absorbit cu totul de telefon. Dacă o altă persoană este în cameră cu tine, oprește-te din ceea ce faci și acordă-i mai multă atenție acesteia. În cazul în care este neapărat nevoie să răspunzi unui apel, spune-i interlocutorului tău că vei suna înapoi când nu vei mai avea companie. Este indicat să recurgi la același gest și atunci când te afli într-un restaurant sau la o terasă, petrecând timp de calitate alături de prieteni.

Sunt anumite locuri în care ți se va cere să îți închizi telefonul, cum ar fi avionul, situație în care acest lucru se întâmplă și din motive de siguranță. De asemenea, este recomandat să oferi o pauză acestui gadget atunci când mergi în instituții publice, la cinema, la o piesă de teatru sau la un alt tip de spectacol și chiar la un cazinou. Poate suna ca un paradox, deoarece în zilele noastre poți accesa un cazino online chiar de pe telefon, dar când mergi într-o locație reală, lucrurile se schimbă la 180 de grade. Nu numai că vorbind la telefon le poți distrage atenția jucătorilor care încearcă să se concentreze asupra blackjack-ului sau a altui joc, dar este și nepoliticos. În majoritatea cazurilor, oricum, crupierul îți va cere să închizi telefonul pe durata jocului sau să te îndepărtezi de la masă, astfel încât să poți prelua apelul.

În mijloacele de transport public este indicat să folosești telefonul în cel mai discret mod posibil, să nu porți discuții zgomotoase și să invadezi astfel spațiul personal al celorlalți pasageri, prin deranj fonic. Tot la capitolul discreție, evită să trimiți conținut inadecvat chiar și din confortul propriei locuințe. Dacă nu te vede nimeni, nu înseamnă că totul este complet privat și că această acțiune nu spune nimic despre tine. Orice ajunge în mediul online te poate compromite la un moment dat, în viitor.

Când ai o întâlnire virtuală cu mai multe persoane, încearcă să nu excluzi pe nimeni. Dacă ai o glumă de împărtășit cu o altă persoană sau cu un număr mic de persoane dintr-un grup online mai mare, trimite-le un mesaj privat. Același lucru este valabil și atunci când un prieten îți trimite o glumă, tu te afli în prezența altor persoane, dar ceva anume te constrânge să o împărtășești. Cel mai bine ar fi să o salvezi pentru mai târziu, când vei putea râde în voie.

Nu uita să îți alegi prietenii cu înțelepciune și online. Este destul de neplăcut să fii scos din lista de prieteni a cuiva, de pe un site de socializare. Prin urmare, gândește-te la acest aspect înainte de a trimite o cerere de prietenie sau înainte de a accepta o invitație. Dacă nu îți dorești să te afli în contact cu cineva, nu face primul pas în acest sens. Dacă vrei să păstrezi legătura cu un coleg din motive profesionale, spune-i în mod direct că folosești Facebook numai pentru prietenii personale strânse. LinkedIn-ul este o rețea adecvată pentru astfel de legături pe plan profesional.

Respectă confidențialitatea persoanelor. Nu redirecționa informațiile trimise fără a verifica mai întâi cu expeditorul original. Folosește BCC, mai degrabă decât CC, atunci când trimiți ceva mai multor persoane. Deși unii au impresia că suntem cu toții prieteni în mediul online, alte persoane nu vor ca numele și adresele de e-mail să fie publicate unor persoane pe care nici măcar nu le cunosc. Același lucru este valabil și pentru încărcarea fotografiilor sau videoclipurilor care includ alte persoane sau trimiterea acestora către contacte. La fel de important și poate mai rar întâlnit, dar nu imposibil, nu te abona la buletine informative sau alt fel de comunicări, folosind adresa de e-mail a altcuiva.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/