1.8 C
Deva
duminică, decembrie 8, 2024

“Calul troian” din minerit Guvernul Ponta vine cu un ajutor “otrăvit”, care poate însemna lichidarea CEH!

Ajutorul de stat acordat de Guvernul Ponta pentru “salvarea” Complexului Energetic Hunedoara poate însemna, în realitate, fix lichidarea companiei energetice hunedorene. Iar Premierul Victor Ponta pozează în bunul samaritean şi aruncă responsabilitatea în curtea FMI şi a Comisiei Europene.

ponta31Ani de zile a mimat sprijinul, iar acum soluţia găsită de Guvernul Ponta pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara este fix lichidarea lui. Premierul Victor Ponta nu îşi asumă niciun milimetru din responsabilitate şi aruncă pisica moartă în curtea instituţiilor financiare O demontrează şi discuţie din şedinţa de miercuri de la Guvern, unde Ponta şi-a arătat îngrijorarea faţă de situaţia din Valea Jiului, dar nu a uitat să traseze, în mod oportunist, ministrului Andrei Gerea sarcina de a duce în zona “fierbinte” şi ceea ce cere CE sau FMI. Practic, premierul i-a cerut ministrului Energiei să meragă la CNE Hunedoara şi să anunţe salariaţii că Guvernul acordă un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar să aibă asupra sa şi documente prin care să le arate acestora că FMI şi CE cer închiderea unităţii.

Dialogul publicat pe site-ul guvernului, la începutul şedinţei de Guvern: “Victor Ponta: Probleme care nu au legătură cu vremea, dar au legătură cu lucruri, vremuri vechi, domnule ministru o să vă rog să mergeţi astăzi, când mergeţi la Hunedoara?
Andrei Gerea: Am anunţat încă de ieri că, după ce se va aproba astăzi…
Victor Ponta: Astăzi aprobăm al doilea ajutor de stat.
Andrei Gerea: Al doilea ajutor de stat pentru Hunedoara, închidem un capitol, deschidem alt capitol şi în spiritul discuţiilor pe care le-am avut în decursul anului, urmează să facem o nouă discuţie cu toţi factorii implicaţi, parlamentari, conducători ai judeţului şi mineri. Din păcate, aflându-se că merg în judeţ, iată că avem…
Victor Ponta: Vă rog să mergeţi cu ceea ce aprobăm astăzi, dar să mergeţi şi ce ceea ce ne cere tot timpul şi Comisia, şi FMI, să închidem CNH. Deci, poate ne ajută ei să-l salvăm şi să facem restructurările de care este nevoie şi să salvăm.
Andrei Gerea: Eu sper să găsim înţelegere pentru că am avut un dialog permanent cu cei de la Hunedoara şi sper că şi de data aceasta să fim cu toţii pe aceeaşi baricadă.
Victor Ponta: Bun. Vă rog să mergeţi acolo şi să le spuneţi că facem toate eforturile, dar dacă… Aşa se întâmplă, că uneori ne distrugem noi tot, nu mai apucă să distrugă alţii.
Andrei Gerea: Este greu de înţeles, atunci când vii cu o veste bună lumea se supără, dar în fine, sper să..”.
Şi, cu asta, basta! S-a gătat discuţia despre situaţia din Valea Jiului.

Lucian Bode, fost ministru al Economiei în 2012, vorbeşte pe blogul său despre ajutorul de stat ca despre “mărul otrăvit prin care Ponta va ucide acest complex” . “Din păcate pentru cei aproape 6500 de angajați ai CEH, după 3 ani de guvernare Ponta, soluția PSD-istă este lichidarea companiei. Acest lucru se întâmplă după ce în 2012 guvernarea PSD-istă a preluat o companie restructurată, fără datorii (4,8 mild. lei, reprezentând datoriile istorice, au fost ‘șterse’), o companie care în 2012 realiza un profit de 37 mil. lei. Astăzi, Guvernul se pregătește să o lichideze. Bineînțeles, în stilul deja cunoscut, Guvernul Ponta va transfera responsabilitatea falimentării CEH către altcineva, de ce nu către FMI, BM, CE, inoculând această percepție absurdă prin activul PSD Hunedoara (un sondaj efectuat de o publicație locală din județul Hunedoara arată că responsabili pentru situația de la CEH sunt: 70% FMI, 20% parlamentarii județului, 5% conducerea CEH, 5% Guvernul României?)”, arăta Bode încă de la aprobarea primului împrumut pentru CEH pe un termen de 6 luni, dar situaţia este similară şi acum.

Comisia Europeană a aprobat temporar un ajutor în valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, deţinut de Ministerul Energiei. Dar,a sta înseamnă divizarea CEH şi, cel mai probabil, sfârşitul pentru industria extractivă.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme financiare extrem de grave şi abia se mai menţine pe linia de plutire.

Bani sub formă de împrumut şi nu pentru unităţile miniere!

Guvernul a aprobat miercuri mecanismul privind acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvare Societății Complexului Energetic Hunedoara S.A., societate care se confruntă cu dificultăți economico-financiare majore.

Astfel, potrivit unei ordonanțe de urgență, Ministerul Finanțelor Publice va putea acorda, la solicitarea societății, un împrumut, în tranșe, în limita sumei de 167 de milioane de lei pentru o perioadă de șase luni, cu titlu de ajutor de stat individual de salvare. Acest ajutor de stat se acordă în scopul asigurării necesarului de lichidități pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susținere a activităților pentru o perioadă de 6 luni de la acordare, precum și pentru cele necesare achiziționării deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (conform HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră).

„Ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acordă în sectorul cărbunelui și pentru a demonstra că nu va fi utilizat în sectorul minier, activitatea minieră a societății se va separa legal de celelalte activități. În acest scop, după intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență și având în vedere că ajutorul de stat individual de salvare a fost autorizat de Comisia Europeană în data de 21 aprilie 2015, societatea va iniția demersurile pentru separarea activității miniere de celelalte activități », arată oficialii Guvernului. Potrivit datelor oficiale, din suma de 167 de milioane de lei acordată ca ajutor de stat individual pentru salvare, suma de 98,476 milioane de lei se va acorda din veniturile din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. Acordarea celei de-a doua tranşe, în sumă de 68, 524 milioane lei este condiţionată de reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare, respectiv de rambursarea împrumutului acordat în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.11/2015 privind acordarea unui împrumut Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. din venituri realizate din privatizare. De asemenea, Guvernul a mai anunţat că împrumutul se acordă, în baza unei analize economico-financiare realizate de către EximBank – S.A. în vederea stabilirii capacităţii de rambursare, iar rambursarea împrumutului de 167 de milioane de lei se efectuează integral, în termen de 6 luni de la acordarea acestuia, împreună cu dobânda aferentă. « Până la data scadenței împrumutului, Societatea Complexului Energetic Hunedoara S.A. are obligația să prezinte Ministerului Finanțelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. În baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societății, Ministerul Finanţelor Publice poate prelungi perioada de acordare a împrumutului, în aceleași condiții de dobândă. Dacă în termen de 6 luni de la momentul acordării împrumutului de stat individual pentru salvare, societatea nu prezintă un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligată să prezinte un plan de lichidare voluntară », subliniază sursele citate.

De precizat că în ședința de Guvern din 13 mai 2015, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 11/2015 privind acordarea unui împrumut Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. din venituri realizate din privatizare, care asigură cadrul legal și condițiile în care Trezoreria Statului, prin Ministerul Finanțelor Publice va putea acorda, la solicitarea Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A., în condiții de piață, un împrumut în limita sumei de 40 de milioane de lei. Împrumutul acordat din venituri din privatizare, pe o perioadă de 90 de zile, este destinat rambursării de către Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A a ajutorului de stat incompatibil pentru care Comisia Europeană a dispus în data de 20 aprilie 2015 recuperarea acestuia de către statul român.  De asemenea, tot în ședința din 13 mai 2013, Guvernul a adoptat o Hotărâre de abrogare a HG nr. 86/2013, prin care se stabilea strategia de privatizare a Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A., luând în considerare structura integrată a societății de producător de energie electrică și de exploatare a unor perimetre de huilă.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/