38.7 C
Deva
miercuri, iulie 17, 2024

Castelul Corvinilor a scăpat de costurile încălzirii pe gaz

Castelul Corvinilor a fost debranşat de la reţeaua de gaze chiar înainte de scumpirile din iarnă. Ţevile de gaz au fost tăiate, iar vechile centrale au fost scoase din funcţiune.

Din acest an, încălzirea monumentului istoric va fi realizată cu panouri radiante, alimentate de energie electrică, achiziţionată de pe bursă.

Primele astfel de panouri, care încălzesc prin intermediul radiaţilor infraroşii, au fost montate în Turnul Nou de Poartă. Secţiile muzeale din clădirile aflate în curtea exterioară a Castelului Corvinilor vor rămâne, deocamdată, încălzite cu ajutorul a două centrale pe gaz.

Ultima factură achitată de municipalitate pentru monumentul istoric a fost de 4.174 de lei, pentru luna decembrie a anului trecut. Ea a vizat anexele castelului. Factura pentru luna noiembrie a fost de circa 6.800 de lei, ea incluzând şi consumul din castel, înainte de debranşare.

Sistemul de încălzire pe gaz a fost desfiinţat şi este înlocuit, treptat, cu sistemul de panouri radiante pe măsură ce avansează lucrările de renovare a încăperilor Castelului Corvinilor, în cadrul proiectului de restaurare pe fonduri europene a acestuia.

„Se impune desfiinţarea sistemului de încălzire actual, axat pe mai multe centrale termice murale pe gaz şi radiatoare, din mai multe motive: tubulaturile sunt pozate la vedere şi agresează vizual monumentul istoric, eficienţa termică este redusă, normele funcţionării centralelor termice pe gaz nu sunt pe deplin satisfăcute. Se propune încălzirea edificiului exclsiv prin domeniul unor panouri radiante cu funcţionare pe energie electrică, ceea ce va conduce şi la înlocuirea integrală a reţelelor electrice”, se arată în documentaţia proiectului de restaurare a Castelului Corvinilor, în valoare de circa cinci milioane de euro, derulat începând din 2019.

Ridicat în secolul al XV-lea de familia lui Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative construcţii din România, ale epocii medievale.

Știri Similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/