31.5 C
Deva
joi, iunie 20, 2024

Cei care ard resturi vegetale în propria curte riscă amenzi considerabile

  • Oamenii care ard resturi vegetale în propria curte, riscă amenzi considerabile de la Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, anunță Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara.

Arderea resturilor vegetale, respectiv a frunzelor, a crengilor rezultate din toaletarea  copacilor/pomilor, a gunoiului de grajd sau a altor deșeuri compostabile este interzisă.

Sunt interzise de asemenea:

  • utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, depozitelor de furaje, recipientelor de stocare combustibili și alte construcții și obiecte care pot și afectate de o ardere necontrolată,
  • utilizarea focului deschis în zonele de agrement, cu excepţia locurilor special amenajate,
  • folosirea focului deschis ca mijloc de igienizare a terenurilor agricole sau silvice,
  • arderea materialului de orice naturăîn aer liber, direct pe sol.

Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile transpune în legislaţia românească o directivă europeană prin care s-a introdus obligaţia ca atât persoanele fizice, cât şi cele juridice să colecteze separat biodeşeurile, adică deşeurile provenite din grădini şi parcuri, de la alimente, din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerţul cu ridicata, de la firmele de catering şi magazinele de vânzare cu amănuntul, deşeurile similare ce provin din unităţile de prelucrare a produselor alimentare. Toţi cei care generează astfel de deşeuri, adică şi firmele, şi cetăţenii obişnuiţi, sunt obligaţi să depună aceste deşeuri în spaţiile indicate sau să le predea firmelor autorizate să le colecteze.

Legea stabileşte şi o serie de amenzi, pentru cei care nu vor respecta rigorile ei, asfel că persoanele fizice vor risca sancţiuni curpinse între 400-800 de lei, dacă nu colectează biodeşeurile separat, în timp ce pentru persoanele juridice, amenzile sunt şi mai consistente, urmând să fie cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei, iar dacă intervin pompierii, pot fi aplicate şi alte sancţiuni.

Aceleaşi sancţiuni vor fi aplicate şi pentru cetăţenii sau companiile care, chiar dacă vor colecta separat biodeşeurile, nu le vor depune în spaţiile special amenajate sau nu le vor preda colectorilor de astfel de deşeuri.

Nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă intră sub incidenţa OUG 195/2005 privind protecţia mediului şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei, pentru persoane fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei, pentru persoane juridice.

  • Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/