21.1 C
Deva
luni, iulie 15, 2024

Cetățile dacice, mai bine păzite ca niciodată de la descoperirea lor. Dar numai câteva din ele

Au trecut două decenii de la cele mai celebre furturi comise în siturile arheologice din munţi, cele ale tezaurelor de kosoni şi lisimahi de aur şi ale spiralelor de aur, iar cetăţile dacice din judeţul Hunedoara au devenit mai bine păzite ca niciodată în istoria lor recentă.

De la sfârşitul anului trecut, Consiliul Judeţean Hunedoara a contractat firmele private pentru supravegherea siturilor intrate recent în administrarea instituţiei (Băniţa, Costeşti, Blidaru şi Piatra Roşie), pe lângă cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, unde paza este asigurată din 2013. Din luna martie, au fost înfiinţate trei posturi ale Jandarmeriei Montane, în zonele cetăţilor Băniţa, Blidaru şi Piatra Roşie, care se adaugă subunităţilor de jandarmi montani de la Costeşti şi Sarmizegetusa Regia.

„Toate cele cinci cetăţi dacice, obiective aflate pe lista Unesco din Munţii Orăştiei vor fi păzite de jandarmii montani, cu sprijinul piloţilor Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş.. Cele trei posturi de jandarmi montane din zona cetăţilor Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa dispun de toate dotările necesare intervenţiei pe cale pedestră, aeriană sau auto pentru monitorizarea şi paza perimetrului cetăţilor. Un element de noutate este faptul că jandarmii vor coopera cu Unitatea Specială de Aviaţie Caransebeş pentru a facilita pe cale aeriană prevenţia faptelor antisociale în aceste zone sau pentru a interveni în sprijinul turiştilor”, a informat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Cu „pază dublă” asigurată de firme private şi de Jandarmeria montană, supravegheate aerian şi împânzite de camere video, reprezentanţii Direcţiei de patrimoniu a Consiliului Judeţean Hunedoara speră că aşezările dacice din judeţul Hunedoara aflate în patrimoniul cultural mondial vor rămâne în afara ariei de acţiune a braconierilor arheologici şi a actelor de vandalism care au lăsat asupra lor urmări dramatice.

Nu toate siturile arheologice beneficiază de supravegherea adecvată. Ruinele cetăţilor dacice Ardeu de pe valea Geoagiului, Feţele Albe – aflată în vecinătatea Sarmizegetusei Regia, ale turnurilor de apărare antice din zona Blidaru şi ale altor cetăţi din Munţii Orăştiei care nu au fost incluse în UNESCO, au rămas în afara planurilor autorităţilor.

Goana după comori

De la începutul anilor ´90, cetăţile dacice din judeţul Hunedoara au fost asaltate de căutătorii de comori.

În 1999, cinci dintre situri (Sarmizegetusa Regia, Costeşti – Cetăţuie, Luncani – Piatra Roşie, Costeşti – Blidaru şi Băniţa) au fost incluse în patrimoniul cultural mondial UNESCO, alături de cetatea Căpâlna din judeţul Alba, însă acest lucru nu le-a ferit pentru următorii ani de asaltul braconierilor arheologici. Artefactele din aur, argint, bronz şi fier furate din aşezările dacice în anii 2000 au valorat zeci de milioane de euro, potrivit unor estimări. Printre cele mai preţioase obiecte dacice traficate pe piaţa neagră s-au numărat tezaurele de zeci de kilograme de monede de aur, tezaurele de argint, cel puţin 24 de brăţări dacice de aur, scuturi antice de fier, statuete de bronz şi bijuterii rare de aur.

În acest timp, cele mai multe cetăţi dacice, ţintele preferate ale căutătorilor de comori, au stat fără pază adecvată, iar pagubele produse în situri au fost semnalate şi observate, de cele mai multe ori, cu mult timp după producerea infracţiunilor.

În ultimii ani, în urma anchetelor care au vizat traficul de obiecte de patrimoniu furate din cetăţile dacice, numărul actelor de braconaj s-a diminuat, arată statisticile autorităţilor. Numărul dosarelor penale pentru infracţiuni la regimul patrimoniului a scăzut, la fel şi al celor puşi sub învinuire.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/