Un cioban aflat cu turma în zona Lacului Zănoaga, din Masivul Retezat, a fost atacat de un urs. Bărbatul a fost rănit grav în urma muşcăturilor primite.
Acesta a fost muşcat de faţă, are un umăr disclocat şi un picior sfâşiat, în urma atacului. „Bărbatul atacat de urs are mai multe răni, provocate de muşcăturile ursului. Salvamontiştii au plecat pentru a-l aduce de pe munte. Starea sa este gravă”, a declarat Ovidiu Bodeanu, şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara.
https://www.youtube.com/watch?v=-jJcx5G4fvQ&feature=youtu.be
(VIDEO/FOTO: Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara)
Victima în vârstă de 54 de ani se află în stare conştientă şi stabilă, dar datorită rănilor, Salvamont Hunedoara a solicitat un elicopter medical pentru transportarea rănitului la un spital. Apelul despre atacul ursului a fost înregistrat în jurul orei 1:30 dimineaţa, iar salvamontiştii şi jandarmii montani au pornit spre victimă imediat, dar din cauza traseului anevoios de pe munte şi a distanţei pe care au trebuit să o parcurgă au ajuns la locul incidentului în jurul orei 9 dimineaţa, a transmis Prefectura Hunedoara.
UPDATE: Victima, transportată la spitalul din Târgu-Mureş
Salvamontiştii şi jandarmii montani au preluat victima care se zbătea între viaţă şi moarte, i-au acordat îngrijiri, şi au reuşit să o transporte la refugiul din zona Lacului Zănoaga. „Bărbatul se afla într-o stare de conştienţă, dar avea răni grave provocate de urs, în zona feţei şi pe corp, iar un picior îi fusese sfâşiat. De la refugiu, el a fost preluat de un elicopter SMURD şi a fost transportat la o clinică din Târgu-Mureş”, a relatat Ovidiu Bodeanu, şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara.
Zoran Acimov, directorul Parcului Naţional Retezat, a precizat că în Retezat, una dintre cele mai sălbatice arii protejate din România, sunt circa 30 – 40 de urşi. În ciuda incidentelor din ultimele săptămâni, cel al atacului asupra ciobanului şi cele legate de atacurile asupra turmelor de oi, turiştii care ajung pe traseele Parcului Naţional Retezat nu trebuie să se teamă, pentru că riscul de a întîlni urşii sunt mici. Salvamontiştii le recomandă celor care urcă pe munte ca în cazul în care totuşi întâlnesc aceste sălbăticiuni să nu intre în panică, să facă gălăgie şi să se îndepărteze discret de ele, fără a face mişcări bruşte.