La întocmirea dosarului de pensionare, Casa de Pensii are dreptul să solicite şi originalul cărţilor de muncă, pentru a confrunta informaţiile stocate în baza de date
Mii de carnete de muncă cu titulari hunedoreni, care au fost scanate şi au intrat în baza de date a Casei Naţionale de Pensii nu au mai fost ridicate de posesori, ele rămânând depozitate la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara.
Cărţile de muncă îşi aşteaptă titularii
Din cele peste 80.000 de carnete de muncă de la persoane juridice de drept privat, care au existat în evidenţa ITM Hunedoara, peste 14.000 au rămas nerevendicate. „Din totalul acestora, 12.000 de carnete sunt închise ca urmare a încetării rapoartelor de muncă înainte de data de 1 ianuarie 2011, 1.900 de carnete nu pot fi închise datorită lipsei documentelor cum ar fi acte de încetare, de depunere, state de plată sau alte cauze, iar un număr de aproximativ 300 de carnete sunt încetate ca urmare a abrogării vechiului decret 92/1976, privind carnetul de muncă. Aşteptăm titularii să vină să le ridice”, spune Sorin Istrate, consilier de relaţii publice ITM Hunedoara.
La pensionare se poate solicita originalul
Potrivit acestuia, chiar dacă datele din cărţile de muncă există în baza de date a Casei Naţionale de Pensii, persoanelor care nu le deţin, riscă să nu le fie recunoscută vechimea în muncă, în situaţia în care nu prezintă şi originalul carnetului de muncă atunci când îşi întocmesc dosarul de pensionare. Tocmai din această cauză, hunedorenii care nu şi-au recuperat încă aceste documente, sunt sfătuiţi să meargă şi să le solicite. Cărţile de muncă se eliberează titularului pe baza cărţii de identitate, sau împuternicitului care prezintă copia şi originalul cărţii de identitate a titularului.