1.6 C
Deva
joi, decembrie 5, 2024

30.000 de copii au participat la proiectul naţional „Alege Şcoala”

Proiectul implementat de Patriarhia Română în parteneriat cu Fundaţia World Vision România a avut ca scop prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi a delincvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii alternative, necesare motivaţiei pentru studiu a elevilor

alege scoalaPeste 700 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani din judeţ, au fost implicaţi în proiectul educaţional „Alege Şcoala”. Este vorba despre un proiect cu caracter catehetic şi social al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Fundaţia World Vision România, care a beneficiat de o finanţare nerambursabilă de peste 6 milioane de euro, din Fondul Social European. „Alege Şcoala” a avut ca obiectiv principal abandonulşcolar şi lupta împotriva acestuia şi s-a desfăşurat în două etape, între 2009 şi 2013, în toate regiunile ţării.

Implicaţi în viaţa comunităţii

Proiectul este destinat copiilor care participă la grupe de cateheză în cadrul parohiilor noastre, la diferite activităţi, în vederea socializării lor şi implicării în comunitate. Cei care au probleme legate de comportament sau dificultăţi în familie sunt încadraţi în aceste grupuri de cateheză parohială şi prin activităţi diverse, cateheza săptămânală, Şcoala de duminică, prin concursuri de creaţie şi tabere anuale, aceşti copii au beneficiat de atenţia Bisericii, şi au fost integraţi în comunităţile lor native. Astăzi, putem spune că proiectul „Alege Şcoala”,un parteneriat strategic între Şcoală şi Biserică este un succes”, spune preot lector dr. Jan Nicolae, prezent la Sesiunea festivă de încheiere a proiectului naţional „Alege Şcoala!”. La festivitatea desfăşurată ieri la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara au participat PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, autorităţi locale, preoţi, profesori şi elevi implicaţi în proiect, reprezentanţi ai Episcopiei, ai ISJ, dar şi reprezentanţi zonali ai World Vision România.

717 copii hunedoreni în proiect

În urma parteneriatului nostru au fost implicaţi direct 10 profesori de religie şi 68 de preoţi , sprijiniţi de profesorii de religie din parhohiile lor, care au implicat un număr de 717 elevi în activităţi desfăşurate în timpul liber. Copiii s-au bucurat de drumeţii şi activităţi recreative iar un număr de 220 dintre aceştia au participat la taberele de creaţie, de la Tismana în 2011 şi Caraiman în 2012”, spune Maria Ştefănie, inspector şcolar general adjunct al ISJ Hunedoara. Atât preoţii, cât şi profesorii de religie implicaţi în proiect au participat la cursuri de formare pentru a-şi dezvolta capacităţile de deprindere catehetice, dar şi aptitudini psiho-pedagogige.

Rezultatele proiectuluiAlege Şcoala”, la nivel naţional arată că în jur de 30.000 de copii au fost incluşi în acest proiect, au avut loc 247 sesiuni de formare cu preoţi şi profesori de religie şi un număr de 10.000 de copii din comunităţi au participat la taberele de creaţie. Considerăm că este un proiect de succes aşa cum a fost şi nominalizat de Autoritatea de Management pentru Fonduri Europene”, spune Gabriela Grama, responsabil Relaţii Publice Fundaţia World Vision.

Preoţii şi profesorii de religie au plecat urechea la strigătul acestor copii, probabil în multe cazuri neauzit sau neproclamat. Prin acest proiect am încercat să contribuim, să ne alăturăm familiei şi şcolii întru formare a acestor copii, care datorită problemelor socoiale sau familiei, nu reuşesc să ţină pasul cu ceilalţi copii de la şcoală şi sunt forţaţi de aceşti factori externi să abandoneze şcoala”, diacon Alexandru Oltean, inspector responsabil de catehizare parohială la Episcopia Devei şi Hunedoarei

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/