Aplicaţia electronică face parte dintr-un proiect derulat, în comuna, de Agenţiile Judeţenea de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) din Hunedoara şi Alba
Ne place sau nu, trăim în era informaticii. Conform statisticilor, 80% din serviciile publice din Uniunea Europeană pot fi accesate on-line, iar România, ţară membră a acestei entităţi, se aliniayă la cerinţele actuale.
Premieră naţională
Judeţul Hunedoara, la unele capitole, poate fi considerat „pionier” în ceea ce priveşte apliocaţiile electronice din ţara noastră. De 24 de luni AJOFM Hunedoara, în colaborare cu instituţia similară din judeţul Alba, derulează un proiect, intitulat “Acces direct în SPO (ADSPO)”, care estecofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. “Prin acest proiect, care este implementat în premieră naţională în România, cu ajutorul portalului specializat www.adspo.ro, se reuşeşte oferirea deservicii utile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor. Scopul portalului este acela de a optimiza ciclul: ofertă locuri de muncă – servicii publice de ocupare – persoane în căutarea unui loc de muncă”, a declarat Vasile Iorgovan-Velichi, managerul de proiect şi director executiv al AJOFM Hunedoara.
Reducerea birocraţiei
Aplicaţia electronică, pe lângă reducerea birocraţiei, care, în România, este ridicată la rang de artă, a adus, în mare parte, şi rezultatele scontate. „Avem, în baza de date electronică, 140.000 de dosare de şomaj, iar persoana care îşi caută un loc de muncă îşi poate consulta on-line datele proprii. De asemenea, în aceeaşi bază de date mai avem şi 8.500 de documente interne. Dar lucrul cel mai important este că, prin accesarea portalului www.adspo.ro, şomerii şi angajatorii înscrişi nu mai trebuie să se deplaseze la sediile noastre pentru a obţine informaţii sau a efectua diferite operaţiuni. În perioada următoare de implementare vom continua activitatea de dezvoltare a bazelor de date și vom susține o campanie de promovare a serviciilor publice de ocupare, în special a serviciilor furnizate online, în scopul atragerii unui număr cât mai mare de beneficiari, respectiv persoane în căutarea unui loc de muncă, șomeri și angajatori, spre acest tip de colaborare ”, a mai spus Vasile Iorgovan-Velichi. Proiectul are o durată de 36 de luni și este implementat în perioada 1 martie 2012 –28 februarie 2015.