S.C. AROMASQUE PARFUMS S.R.L, o firmă care comercializează parfum la intrarea în hipermarketul Auchan „leagă de glie” angajatele printr-un artificiu care aduce a înşelăciune. Cel puţin asta e părerea inspectorilor ITM Hunedoara cărora le-am prezentat cazul. Din partea patronatului firmei au răspuns doar doi „foşti”. Gheorghe Seca, fostul manager care a întocmit actele controversate, susţine că totul e perfect legal şi îşi asumă responsabilitatea. Cazul urmează să ajungă la organele de cercetare penală
Să comercializezi parfumuri, nu-i tocmai o meserie ingrată. La Deva există un punct de lucru al firmei S.C. AROMASQUE PARFUMS S.R.L din Satu Mare, unde sunt rulate tinerele vânzătoare într-un ritm ameţitor. Destul de des pot fi văzute chipuri noi la parfumeria de la Auchan. Tinerele abandonează din varii motive. Persoanele care au adus afacerea în atenţia redacţiei noastre invocă motive financiare. Patronii nu-şi respectă promisiunile. Când decid să demisioneze, fetele pleacă cu salariul substanţial diminuat.
Capcană pentru angajate
Tinerele care se angajează la comerciantul de parfumuri din Satu Mare semnează un act adiţional la contract prin care angajatorul se obligă să le finanţeze un curs de pregătire profesională. Fetele nu fac cursul, nu dau niciun examen şi nici nu primesc vreun înscris cum că ar fi mai profesioniste ca la angajare. În aceste detalii stă capcana. Dacă nu vor lucra timp de un an bătut pe muchie la parfumerie, fetele sunt vămuite la bani pentru nişte cursuri pe care nu le-au făcut niciodată. Angajatele sunt obligate să restituie contravaloarea cursului invers proporţional cu perioada lucrată. Cu cât lucrează mai puţin cu atât plătesc mai mult. Sunt, oarecum, şantajate de această clauză contractuală. Fetele sunt puse să lucreze la un program infernal, iar când nu mai pot şi vor să demisioneze – nu-şi mai iau salariul în întregime.
ITM recomandă sesizarea poliţiei
Reprezentanţii Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara spun că afacerea poate fi de competenţa poliţiei, dacă angajatele au fost momite cu un curs inexistent. „Noi nu putem verifica dacă angajatorul face sau nu face cursul. Actul adiţional nu se înregistrează la ITM, aşa cum pretind ei aici. E singurul lucru slab pe care l-au trecut în actul adiţional. Altfel, este foarte bine redactat în ceea ce priveşte legislaţia muncii. Dacă angajaţii nu au făcut cursul, pot să sesizeze poliţia”, a declarat Adrian Bozdog, şeful ITM Hunedoara.
Patronii sunt greu de găsit
Administratorii negustoriei cu parfumuri sunt greu de dibuit. Mai întâi pentru că firma este din Satu Mare, dar are o sucursală în Oradea care răspunde şi de punctul de lucru de la Deva. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma este deţinută de Daniela Marcu, însă datele de contact nu sunt actualizate de cel puţin şase ani. „Numărul de telefon este corect, dar eu nu sunt Daniela Marcu. Am lucrat pentru firma aceea acum şase ani. Ştiu că la ANAF figurează şi acum numărul meu de telefon pentru că mă sună destul de multă lume”, a răspuns o fostă angajată.
Alt „fost” îşi asumă răspunderea
Reluând căutările, am dat peste alt „fost”, deşi fuseserăm informaţi că la numărul respectiv trebuie să răspundă angajatorul firmei. Gheorghe Seuca, fost manager la S.C. AROMASQUE PARFUMS S.R.L, a declarat că el a întocmit acele contracte şi că ele sunt perfect legale. „Nu suntem obligaţi să angajăm instructori pentru cursuri şi nici nu trebuie să dăm certificat de absolvire sau diplomă. Ceea ce vi s-a spus este părerea unui inspector ITM incompetent. Actele noastre sunt perfect legale”, susţine Seuca. Fostul manager a evitat să ne direcţioneze spre actualii administratori ai firmei, dar a ţinut să precizeze că îşi asumă răspunderea fiindcă el a conceput actele.
Cel puţin una din tinerele care au plecat cu leafa ciuntită de la parfumerie se consideră victima unei înşelăciuni şi este decisă să sesizeze poliţia.