A supravieţuit vieţii grele de pe front şi frigului năprasnic al iernilor ruseşti, iar familia, munca, hrana sănătoasă şi ceaiurile l-au ajutat “să sară” suta de ani
S-a născut în primul an al Primului Război Mondial, a luptat în cel de al doilea, a supravieţuit lagărelor ruseşti şi a fost dintre puţinii camarazi, întors întreg acasă. După anii de război, nu şi-a mai găsit părinţii în viaţă, iar gospodăria era o ruină. Nu şi-a pierdut cumpătul, şi-a pus casa şi acareturile la punct şi şi-a întemeiat o familie. Pe atunci avea 30 de ani. Acum, Petru Trif este cele mai vârstnic locuitor al comunei Dobra, împlinind în data de 2 august un secol de viaţă.
Pe muchie de cuţit
Care este secretul longevităţii? “N-am fumat şi nici nu am băut şi am ajuns la vârsta asta. Nu mai am niciun coleg de pe satele astea. Iar în lagăr a fost foarte greu. Am lucrat la pădure, la transport de buşteni. Câte zece oameni la un buştean. Era iarnă, frig, mai cădeam, mulţi şi-au rupt picioarele şi mâinile. Despre mâncare, eram mai mult flămânzi. Când am ajuns acasă eram aşa slăbit că nu am crezut că ajung anii ăştia. Camarazii mei toţi au murit şi ei nu au fost prizonieri, ca mine”, spune Petru Trif. La cei 100 de ani împliniţi, bătrânul locuieşte singur, deşi familia îl vizitează aproape zilnic. Are grijă de gospodărie, dă mâncare la animale, se plimbă prin livadă sau îşi petrece ziua alături de companionul său patruped, Picu. O strănepoată de-a sa are grijă ca bunicul Trif să nu ducă lipsă de nimic, de la hrană caldă, la noutăţile apărute. “A muncit mult, o muncă liniştită nu forţată, hrana sănătoasă şi ceaiurile sunt secretul logevităţii tatălui meu. Este minunea lui Dumnezeu că la vârsta asta este încă în viaţă”, spune Olivia Matiaş, fiica celui mai bătrân dobrean.
Distincţii pentru fostul comandant de tun
Puţin la trup, după trecerea anilor, dar cu o memorie formidabilă, bătrânul veteran a primit în căsuţa sa din Mihăieşti vizita oficialităţilor locale şi judeţene, dar şi a reprezentanţilor Asociatiei Naţionale a Veteranilor de Război, de ziua sa. Cu această ocazie, hunedoreanul a primit o Diplomă de Recunoştinţă din partea Parohiei Roşcani, pentru jertfa depusă în slujba patriei, o Diplomă de Excelenţă din partea Asociatiei Naţionale a Veteranilor de Război, pentru curajul şi viteja dovedite pe front, dar şi o Diplomă de Excelenţă din partea Primăriei Dobra, pentru merite deosebite, dar şi premii în bani. Pe lângă cei 500 de lei primiţi din partea administraţiei locale, bătrânul va fi numit cetăţan de onoare al comunei în viitorul apropiat, potrivit primarului Ovidiu Pădurean.
Subofiţer la 100 de ani
Fostul comandant de tun, a mai avut parte de o mare bucurie fiind înaintat în grad, tocmai de ziua lui. “Este unul dintre cei mai vechi veterani hunedoreni. A fost avansat cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani sublocotenent în rezervă. Oricare veteran, când i se acordă un grad, oricât de bătrân ar fi se bucură”, este de părere Gheorghe Homoştean, preşedinte al Asociaţiei Veteranilor de Război Hunedoara.