În această perioadă, cu precipitaţii abundente este favorizată atât dezvoltarea ciupercilor comestibile, cât şi a speciilor de temut, de ciuperci otrăvitoare, care consumate pot duce la intoxicaţii grave, sau chiar deces
Trei hunedoreni din Valea Jiului au ajuns la spital după ce au suferit intoxicaţii uşoare din cauza consumului de ciuperci otrăvitoare. În toate cele trei cazuri a fost vorba de forme uşoare de intoxicaţie, cu simptome imediate.
De la intoxicaţii grave, la deces
Cazurile de otrăviri involuntare cu ciuperci sunt cauzate de ignoranţa persoanelor care le culeg sau al celor care le procură de la persoane necunoscute. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara atrage atenţia amatorilor de ciuperci să nu le achiziţionaze decât din magazinele alimentare, deoarece de multe ori există posibilitatea ca cele comercializate în alte locaţii să fie improprii consumului. “Cele mai comune simptome de otrăvire în cazul ciupercilor sunt greţurile, vărsăturile, chiar şi pierderea cunoştinţei, iar debutul poate fi imediat sau întârziat, chiar la 48 de ore după consum. Există o ciupercă otrăvitoare denumită Amanita Phalloides, care în anumite stadii de dezvoltare seamănă foarte bine cu specia Champinion. Otrava acesteia este foarte puternică, iar simptomele debutează între 10 şi 48 de ore după consum cu o uşoară indispoziţie. Urmează apoi vertijul, diareea şi vărsăturile, stare în care bolnavul trebuie transportat imediat la cel mai apropiat spital, pentru a i se acorda îngrijiri medicale”, spune Cecilia Birău, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara. Intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă
Nu vă bazaţi pe “testele populare”
Consumatorii de ciuperci „de pădure” trebuie să renunţe la o serie de superstiţii şi prejudecăţi cu privire la “testele populare”, cum ar fi cele cu usturoiul sau argintul, deoarece este una dintre cauzele majore ale mortalităţii cauzate de ciupercile otrăvitoare din România. O treime dintre intoxicaţiile cu ciuperci se soldează cu deces atât la adulţi, cât şi la copii.