După mai bine de o jumătate de veac de la înfiinţarea lui, Muzeul Mineritului din Petroşani va beneficia de fonduri pentru reabilitare şi modernizare. De precizat că instituţia muzeală este amenajată într-o clădire mai veche de 100 de ani.
Edilii din Petroşani sunt decişi să dezvolte gradul de atractivitate al Muzeului Mineritului din Petroşani, unicul din ţară specializat în mineritul pe cărbune. Municipalitatea a primit înapoi 204.000 de lei, suma reprezentând încasarea cererii de rambursare pentru proiectul de reabilitare a ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Urgenţă Petroşani, derulat cu fonduri europene. Iar din această sumă, 140.000 de lei vor merge pentru finanţarea obiectivului de investiţii „Documentaţie tehnico – economică şi DALI la obiectivul de investiţii reabilitare şi modernizare Muzeul Mineritului”.
De precizat că Muzeul Mineritului a fost înfiinţat în anul 1962, dar funcţionează într-o clădire veche de mai mult de 100 de ani. A fost deschis ca un omagiu adus truditorilor din subteran, iniţial fiind axat doar pe tehnicile de exploatare minieră. Ulterior, şi-a îmbogăţit exponatele şi cu partea de istorie a mineritului, însă fondurile nu au fost niciodată suficiente pentru punerea în valoare a acestei instituţii unice în România. Muzeul Mineritului din Petroşani evocă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare. Conţine 7 săli distincte, în care sunt expuse imagini din zona Văii Jiului, vechi unelte de lucru, precum şi documente şi materiale vechi, care vorbesc despre începuturile mineritului în Valea Jiului.