Odată cu eliberarea din spatele gratiilor, fostele persoane private de libertate trebuie ajutate să îşi găsească un loc de muncă şi să se adapteze la viaţa obişnuită, de zi cu zi
“Eu pot să spun că am avut noroc pentru că după eliberare mi-am găsit un loc de muncă. Am fost angajat în televiziune, o pasiune mai veche de a mea şi mulţumesc celor care au avut atunci încredere în mine. Însă, în fiecare zi a trebuit să lupt atât cu prejudecăţile oamenilor, cât şi cu datoriile acumulate pe perioada cât am fost închis”, povesteşte Alin Nuţ (foto), unul dintre foştii deţinuţi care a reuşit să îşi reclădească viaţa după cei doi ani petrecuţi în spatele gratiilor.
Fără ajutor, 40 dintre foştii deţinuţi, recidivează
În cadrul campaniei naţionale “Reintegrarea socială a foştilor deţinuţi, calea către o comunitate mai sigură”, iniţiată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Penitenciarul Bârcea Mare a organizat în 13 octombrie, Ziua Educaţiei Nonformale, o sesiune interactivă la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva. La eveniment au participat reprezentanţi ai mai multor instituţii şi organizaţii neguvernamentale locale care au ca obiect de activitate, asistenţa persoanelor private de libertate. Totodată s-a pus accentul pe sprijinirea foştilor deţinuţi de a se reintegra în societate. Fără ajutor, peste 40 la sută dintre persoanele eliberate din penitenciar, recidivează în primi doi ani. “Detinuţii aflaţi în custodia penitenciarului beneficiază de multe programe educative, de asistenţă socială sau psihologică. Noi încercăm să le modelăm cumva caracterul, să le schimbăm percepţia asupra realităţii de afară. Însă este nevoie şi de implicarea celorlalte instituţii ale statului, deoarece după ieşirea pe poarta penitenciarului ei întâmpină anumite obstacole de integrare”, spune Daniel Ţugmeanu, director al Penitenciarului Bârcea Mare. “As 2000” este una dintre asociaţiile care îi ajută pe deţinuţi încă din spatele gratiilor, cum să se prezinte la un interviu sau cum să îşi întocmească un CV. Iar după eliberare au reuşit să obţină şi locuri de muncă pentru ei, pentru o perioadă de şase luni. Florin Căldărar, deţinut cinci ani pentru tentativă de omor a fost angajat imediat după ieşirea din penitenciar la o firmă cu ajutorul As 2000, firmă în care lucrează şi acum, la cicni ani după ieşirea din penitenciar.
Fără etichete, fără rezerve
“Am considerat că este nevoie de implicarea noastră, ca instituţie de cultură, în tot ceea ce înseamnă reintegrare a membrilor comunităţii în viaţa reală şi viaţa obişnuită. Noi am avut chiar şi activităţi derulate cu persoanele private de libertate, dar am avut şi specialişti de la muzeu care s-au deplasat în penitenciar pentru a desfăşura diverse activităţi. În această zi specială dorim să arătăm comunităţii că o instituţie de cultură serioasă nu are nicio rezervă, în ceea ce priveşte deschiderea către aceste persoane care au fost cândva private de libertate”, a declarat Liliana Ţolaş, manager al MCDR, oaspetele evenimentului de ieri.
Pe lângă prezentarea poveştilor de succes a foştilor deţinuţi, participanţii la sesiune au avut ocazia să viziteze expoziţia cu vânzare care a reunit lucrări de artă, icoane pe lemn, realizate de persoane aflate în executarea unei pedepse privative de libertate de la Penitenciarul Bârcea Mare.