Mii de albine aparţinând unui apicultor din Mintia au murit, din pricina unei substanţe folosite la dezinsecţie, spune proprietarul. Omul susţine că lucrătorii au stropit şi florile de la marginea drumului cu subtanţă toxică, în loc să se rezume la zona infestată de muşte pe care trebuiau să le anihileze
După dezinsecţia blocurilor năpădite de muşte din localitatea Mintia, unui localnic au început să îi moară albinele pe capete. Începând de miercurea trecută omul a văzut cu groază cum albinele odată ce atingeau cu trompa fagurele din stup, deveneau ameţite iar apoi cădeau agonizând. Peste patru kilograme de albine moarte a îngropat Petre Ştirbu miercuri seara. Iar acesta era doar începutul.
Trei stupi fără matcă
„La început am crezut că albinele sunt bolnave şi le-am îngropat după ce le-am adunat de lângă stupi. Ulterior am văzut că devin ameţite după ce se ating de mierea din stup, ceea ce înseamnă că mierea este toxică”, povesteşte bărbatul. Trei din cele zece familii de albine ale bărbatului sunt afectate aproape în totalitate, mătcile fiind moarte, la acestea adaugându-se şi alte rame din ceilalţi stupi. „Multe dintre albine au murit în celule, înainte să se nască, din cauza mierii cu care se hrănesc. Am curăţat stupii de toată mierea proaspătă, pentru a limita pierderile de albine. Chiar şi aşa până acum am o pagubă de aproximativ 2.500 de lei”, adaugă apicultorul.
„Au stropit florile cu substanţă toxică”
Petre Ştirbu susţine că Primăria Veţel a angajat o firmă pentru dezinsecţie, care nu a fost executată în mod corespunzător, angajaţii făcând exces de zel. Drept urmare nu au fost stropite doar blocurile şi spaţiu din jurul acestora cu substanţă toxică. În raza de acţiune a substanţelor toxice au fost incluse şi florile de la drum, din faţa caselor oamenilor, pe o distanţă considerabilă. „I-am văzut pe lucrătorii cu dezinsecţia pe partea noastră de drum, dincoace de blocuri, stropind iarba şi florile de pe marginea drumului. Apoi au urcat în sus pe stradă stropind cu substanţă la fiecare poartă”, afirmă vecinii lui Petre Ştirbu. Bărbatul susţine că albinele din stupii lui s-au intoxicat cu substanţa respectivă, deoarece chiar lucrătorii de la firma de dezinsecţie le-au povestit sătenilor că este mortală pentru albine.
Stupii vecinului, depopulaţi
Odată aflată cauza morţii subite a micilor zburătoare producătoare de miere, omul şi-a mutat stupii la câţiva kilometri distanţă în curtea unui alt vecin. „Am plâns când am văzut dezastru. Albinele urmau să fie asigurarea mea la bătrâneţe. Nu ştiu cu câte voi mai rămâne, pentru că şi acum, la o săptămână distanţă de la intoxicare, mai mor unele”, spune amărât bărbatul care le tratează după sfatul unui specialist în aplicultură cu apă şi zahăr, până trece efectul toxic. Interesant este că şi stupii unui vecin din zonă s-au depopulat în ultima săptămână, omul observând albine moarte şi lângă stupii săi.
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Veţel spun că nu au nicio vină şi că dezinsecţia s-a făcut doar în zona năpădită de muşte.”Nu avem cum să îl despăgubim pe om, fără o hotărâre judecătorească. Noi nu considerăm că albinele au murit din cauza dezinsecţiei. Dar dacă omul intentează proces primăriei şi îl câştigă, plătim despăgubirile”, spune Ioan Cancelare (foto) viceprimarul Primăriei Veţel.
Analiza de laborator poate dezlega misterul
Pentru a putea beneficia de o analiză de laborator acreditat care să îi confirme cauza morţii micilor zburătoare, Petre Ştirbu trebuie să ia legătura cu un medic veterinar.”Medicul veterinar din circumscripţia Veţel, trebuie să preleveze probe pe care, împreună cu o notă de însoţire să le aducă la laboratorul din Deva. În cazul în care aici nu se poate identifica cauza morţii albinelor există posibilitatea ca probele să fie trimise la un laborator mai performat din ţară”, spune Leonard Ladislau, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Hunedoara.