Hunedorencele care doresc pot beneficia, începând cu data de 1 octombrie şi până la sfârşitul acestui an, de ecografii mamare făcute gratuit, la un centru medical din municipiul Hunedoara. Iniţiativa aparţine femeilor liberale, iar anunţul a fost făcut de deputatul Carmen Hărău care este şi unul dintre iniţiatorii legii privind prevenţia în domeniul medical
„Acesta este un program al judeţului Hunedoara pe care l-am iniţiat împreună cu doamnele liberale şi cu sprijinul unei companii private de investigaţie imagistică. Începând cu 1 octombrie, până la sfârşitul anului, în fiecare zi de luni, pe bază de programare, se vor face ecografii mamare cu titlu gratuit. Cifrele sunt absolut dramatice: zece mii de femei diagnosticate anual, din care opt mii se prezintă târziu la doctor. Şapte sute de mii de femei mor anual din pricina acestei boli care poate fi tratată cu probabilitate de 97-98 la sută dacă este diagnosticată în stadiul întâi”, a spus deputatul Carmen Hărău, care a lansat şi o invitaţie. „Le rog pe doamne să fie prezente joi, 1 octombrie, în faţa casei de Cultură din Hunedoara unde avem o discuţie pentru această cauză şi se vor împărţi cu titlu gratuit cupoane. În funcţie de programările care se vor face în fiecare zi de luni vor putea ajunge să îşi facă ecografie. Vă asigur că nimeni nu va rămâne neinvestigat cu titlu gratuit, chiar dacă va trebui să prelungim peste data de 31 decembrie acest program”, a adăugat deputatul PNL Hunedoara.
Un leu în prevenţie salvează şase lei de tratament
Iniţiativa doamnelor liberale vine într-un context mai larg în care, miercuri, va fi depus un proiect de lege la Camera Deputaţilor privind prevenţia bolilor cronice în sistemul sanitar românesc. Studiile arată că fiecare leu investit prevenţia unor boli cronice scuteşte alţi şase lei care se duc pe tratarea bolilor nedepistate la timp. „Din punct de vedere financiar, prevenţia nu înseamnă o cheltuială, ci o economie. Asta fără să mai punem la socoteală faptul că suferinţa oamenilor este înlăturată, fără să mai punem la socoteală traumele familiilor care trebuie să susţină din punct de vedere afectiv şi material întreţinerea şi vindecarea unui bolnav. Noi o să începem să fim o naţiune din ce în ce mai bolnavă din pricina unui sistem de sănătate bolnav. Cu acest pas, sistemul începe să se însănătoşească”, a declarat Carmen Hărău, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.
Analize şi controale medicale obligatorii
Proiectul de lege prevede obligaţia asiguratului de a-şi verifica periodic starea de sănătate prin analize şi controale medicale. „Avem în vedere bolile cronice în general, care pot fi prevenite, cheltuirea banului public cu prioritate pe programe de acest tip, pe programe sreening și înlăturarea unei deficienţe serioase, trăgând opiniei publice un semnal de alarmă în legătură cu faptul că lipsa de educaţie a prevenţiei va fi suplinită printr-o legislaţie care rezolvă problema. Şi pe urmă, n-avem de ce să ne facem probleme pentru că statisticile tuturor ţărilor care au programe de prevenţie spun că este mai economicos să investeşti în prevenţie decât în tratament”, a mai adăugat deputatul PNL.