Mai mulţi profesori din Deva au participat la o specializare în Finlanda
Opt cadre didactice de la Colegiul Naţional „Sabin Drăgoi” din Deva au petrecut o săptămână în Finlanda unde au vizitat mai multe şcoli, pentru a vedea cum se aplică aici tehnologia modernă în predare şi pentru a putea folosi, în viitor, aceste tehnici şi la şcoala din municipiul de reşedinţă al judeţului Hunedoara.
Mai uşor de pe tabletă sau Ipad
Acţiunea a avut loc în cadrul unui proiect Erasmus+, intitulat „Calitate şi inovaţie în educaţia generaţiei digitale – mobilitate pentru formarea competenţelor prin învăţare activă”. Ideea proiectului a plecat de la faptul că tehnologia devine tot mai prezentă în toate domeniile de activitate şi, în special tinerii, o utilizează tot mai frecvent. În acest sens, acestora le-ar fi mult mai uşor să înveţe de pe tablete sau Ipad-uri, pe lângă manualele tradiţionale.
„Urmărim să promovăm o învăţare activă pentru că generaţia digitală, adică elevii din ziua de astăzi, au o altă structură în gândire, spre deosebire de noi, profesorii. Astfel, încercăm să transformăm arsenalul de cunoştinţe, pe care îl au deja cadrele didactice, în cunoştinţe învăţabile pentru elevi”, a declarat Irina Botici, coordonatorul acestui proiect.
Experienţă interesantă
Primul pas în cadrul acestui proiect a fost o vizită la şcolile din Finlanda unde, opt profesori de la Colegiul Naţional „Sabin Drăgoi” din Deva, au avut ocazia să vadă cum învaţă elevii de aici folosind tehnologia modernă şi, în acelaşi timp, aceştia au învăţat să consolideze învăţarea prin folosirea Ipad-urilor şi tabletelor. Cadrele didactice participante sunt de părere că e-learning-ul vine în sprijinul elevilor, chiar dacă şcolile din România nu sunt încă dotate cu gadgeturile necesare, adică tablete şi Ipad-uri.
„A fost o experienţă interesantă pentru noi şi mi-a plăcut, în special, aplicabilitatea în cadrul şcolilor. Noi am fost în vizită la două şcoli pilot în care se utilizează tablete şi Ipad-uri şi sunt convinsă că aceste metode moderne vin în sprijinul elevilor”, a spus Luminiţa Pană, profesor la Colegiul Naţional „Sabin Drăgoi” din Deva şi participant la proiect.
„Sunt convinsă că elevii noştri au o deschidere spre acest mod de învăţare. Din păcate, baza materială în şcolile din România cam lipseşte dar sperăm ca în viitor să putem totuşi pune în aplicare tot ceea ce am învăţat în Finlanda”, a afirmat Mihaela Popa, un alt profesor participant la acest proiect.
Alte stagii, în Malta şi în Cehia
În cadrul proiectului, care se desfăşoare pe o perioadă de 24 de luni, vor mai avea loc două stagii, respectiv în Malta şi în Cehia, unde cadrele didactice îşi vor dezvolta abilităţile de e-learning. Rezultatele se vor concretiza în elaborarea a 200 de conţinuturi electronice pentru formarea continuă a profesorilor şi elevilor precum şi constituirea unei biblioteci virtuale cu manuale virtuale şi studii şi analize comparative. (Ekaterina Bakai)