12 C
Deva
sâmbătă, septembrie 14, 2024

Eveniment internaţional. Cel mai vechi oraş minier în România, sărbătoreşte 1883 de ani

 Ziua Roşiei Montane este un prilej pentru a face cunoscut patrimoniul natural şi cultural excepţional pe care Roşia Montană îl adăposteşte dar şi riscurile la care este supusă zona prin propunerea de proiect minier aurifer cu cianuri în carieră deschisă

rosia.Ziua Roşiei Montane aniversează 1883 de ani de existenţă a celei mai vechi localităţi miniere din România, atestată documentar pe 6 februarie 131. Cea de-a patra ediţie a evenimentului este sărbătorită de 27 de oraşe din ţară şi alte15 din Europa. În judeţ, manifestările dedicate sărbătorii roşienilor vor avea loc la Deva şi Hunedoara.

Fotografie, scurt metraje, dezbateri şi concerte

La Deva, manifestările vor debuta în jurul orei 15 în aer liber, în faţa statuii lui Decebal din centrul oraşului. Timp de două ore participanţii sunt invitaţi la o expoziţie de fotografie, care poartă privitorul pe meleagurile încărcate de istorie şi tradiţie ale Munţilor Apuseni, dar şi un mic atelier de pictură (activistă) pe faţă. Evenimentul este însoţit de muzică “live”, baloane, suc şi prăjituri. Seara, participanţii se vor muta în Fisher’s Pub unde vor avea loc proiecţii de filme documentare, scurtmetraje, discuţii libere despre Roşia Montană, urmate de un super concert rock.

Ziua Roşiei Montane este sărbătorită şi în Hunedoara, în Cafeneaua D’Art, cu începere de la ora 18. Participanţii vor lua parte la discuţii libere despre Roşia Montană dar vor avea loc şi proiecţii de scurt metraje şi filme despre bogăţiile din Apuseni, precum şi vernisarea unei expoziţii de fotografie.

[box type=”tick”]De ce Roşia este un candidat UNESCO “La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional – din perioadă pre-romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice. De asemenea, tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul al XIX-lea reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman. Toate caracteristicile peisajului minier Roşia Montană fac din aceasta un potenţial monument istoric candidat în Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO”.(www.rosiamontana.org)[/box]

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/