1.4 C
Deva
duminică, decembrie 8, 2024

Evenimentele primăverii la Muzeul Civilizației Dacice și Romane

tnMuzeul Civilizației Dacice și Romane a vernisat luni o expoziție dedicată iubitorilor de frumos, care prezintă peste 30 de tablouri din cadrul Colecţiei de pictură a muzeului devean. De asemenea, instituția pregătește cea mai importantă expoziție din acest an, în care va fi prezentată matrița din atelierul bijutierilor daci.

Iubitorii de artă și frumos sunt invitați de astăzi la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, pentru a vedea expoziția de pictură „Dor de primăvară”. Zeci de tablouri semnate de pictori cunoscuți, ajunse în prezent în patrimoniul muzeului au fost expuse în saloanele Palatului Magna Curia. Subiectul predilect al expoziției sun florile.

„Ea propune vizitatorilor noștri un exercițiu de privire și reflexie asupra reprezentării florilor în arta plastică. Avem 30 de tablouri în colecția muzeului devean. Expunem lucrări de Dumitru Gheață, Ion Sima, Gheorghe Pogan, dar și tablouri semnate de alți autori importanți”, a precizat muzeograful Camelia Gabor.

“Evenimentul organizat de muzeul devean este unul deosebit, pentru că florile reprezintă sufletul artistului”, a declarat artistul Mircea Popițiu, prezent la vernisaj.

Expoziția va putea fi vizitată până în luna martie. Reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva au precizat că muzeul pregătește în prezent o expoziție unică, dedicată istoriei acestor meleaguri. În centrul atenției va fi matrița dacică descoperită în 2013, după o furtună din noaptea de Sânziene, la Sarmizegetusa Regia.

“Pregătim pentru luna aprilie cea mai importantă expoziție a anului 2015, dedicată expunerii matriței care a fost găsită întâmplător în Munții Orăștiei. În tot anul 2014 s-a muncit pentru această expoziție. Am adus un expert din Ungaria care a restaurat această piesă unică în lume, așa cum spun arheologii și acum lucărm la pregătirea spațiului în care va fi expusă, un spațiu extrem de bine securizat și care să asigure de asemenea ambianța plăcută vizitatorilor”, spune Liliana Țolaș, managerul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Muzeul din Deva are în gestiune circa 2.000 de lucrări de artă. Cei care ajung la muzeu mai pot vedea și exponatul lunii februarie, o zaharniâă provenită din manufactura de la Batiz, piesă veche de două secole.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/