-1.6 C
Deva
miercuri, noiembrie 29, 2023

„Exponatul lunii” aduce ghiocul-regină la loc de cinste

Culese din ocean, cele trei cochilii de mari dimensiuni expuse în această lună la muzeul devean au fost donate de un grup de geologi marini în anii 80, instituţiei de cultură

ghioc

Trei cochilii de mari dimensiuni, aparţinând speciei ghiocul-regină, sau ghiocul roz (Strombus gigas) sunt în această lună „Exponatul lunii” la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Piesele pot fi admirate în spaţiul special amenajat de la intrarea în Palatul Magna Curia. Cochiliile care au fost donate muzeului devean în anii ’80de către un grup de geologi marini, au fost recoltate de pe o platformă petrolieră din Oceanul Atlantic.

Dimensiuni de până la 25 de centimetri

Ghiocul este o moluscă marină cu cochilie (melc de apă), care cuprinde mai multe specii, precum ghiocul aripă-de-uliu (Strombus raninus), ghiocul-de-lapte (Strombus costatus), ghiocul coadă-de-cocoş (Strombus gallus), ghiocul-luptător (Strombus alatus) şi ghiocul-regină sau ghiocul roz (Strombus gigas). Aceasta are o cochilie masivă, în formă de spirală, ce se termină cu o buză mare care la exemplarele adulte ajunge la 25 de centimetri. Este o specie marină erbivoră, întâlnită pe coastele de vest ale Atlanticului de Nord şi America Centrală. Specia a fost descrisă pentru prima dată în anul 1758 de Carl Linné. După insecte, moluştele reprezintă al doilea grup de vieţuitoare, cu peste 140.000 de specii actuale cunoscute. Răspândite pe toate continentele, în mările şi oceanele lumii, moluştele sunt animale cu corpul moale, nesegmentat, protejat de obicei de o cochilie calcaroasă. 

       

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente