Publicul larg nu are acces la pisele descoperite în ultima perioadă în preajma reşedinţei voievodale din urbea de pe Cerna
Mai multe obiecte care provin din paleolitic, neolitic sau epoca dacică, descoperite în special în curtea Castelului Corvinilora dar şi în împrejurimile municipiului Hunedoara, au fost prezentate presei locale.
Au început demersurile
Deşi valoarea acestora este incontestabilă, ele zac prin depozite pentru simplul fapt că nu pot fi expuse publicului. Motivul? Obiectele pot fi expuse doar în muzeu, iar Castelul Corvinilor este muzeu doar cu numele, nu şi în acte. „Doar muzeul poate deţine patrimoniu. Dacă acest castel ar deveni muzeu, şi colecţiile ar putea să sporeascăşi astfel să intre în lumea civilizată a muzeelor din România” a spus Cristian Roman, muzeograf. Specialiştii nu doresc ca aceste exponate să părăsesască oraşul pe raza căruia au fost descoperite. Astfel, singura modalitate ca obiectele să poată fi admirate şi de vizitatori ar fi ca monumentul să devină muzeu şi în acte, lucru care ar aduce multe beneficii. Autorităţile locale şi specialiştii din cadrul Castelului Corvinilor din Hunedoara au început demersurile necesare pentru ca monumentul să poată deveni muzeu şi asta într-un timp cât mai scurt. “Avem nişte descoperiri mai vechi, descoperiri paleologice care provin din grădina castelului. Majoritatea au fost descoperite în perioada 1998 – 2002, în cursul cercetărilor de atunci. Printre acestea avem un vas aparţinător culturii petreşti, dar şi unul aparţinând culturii Coţofeni, o cultură care evoluează în neoliticul final. Acestea sunt descoperite la Silvaşu de Jos” a declarat Sorin Tincu, muzeograf. De asemnea, specialiştii au prezentat şi câteva vase şi fragmente de vase care aparţin culturii Starceva-Criş sau Turdaş. Reamintim că săptămâna trecută au fost descoperite şi schiţele de renovare a castelului, ca au fost realizate în urmă circa două secole.