2.4 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

Elevii hunedoreni ispitiţi cu tehnici ale spionilor pentru copiat la BAC

Absolvenţii  de liceu care nu au avut timp să îşi însuşească materia nici în ultimul ceas primesc „ajutor de pe Net. Cele mai sofisticate tehnologii sunt acum oferite pentru a copia la Bac.Nu ai nevoie decât de bani, tupeu şi un prieten documentat. Restul vine de la sine

 IMG_0009Mai puţin de două săptămâni îi despart pe absolvenţii claselor a XII-a de examenul de Bacalaureat. Cum mulţi dintre aceştia sunt insuficient pregătiţi pentru examenele care se anunţă la fel de dure ca şi în anii precedenţi, elevii sunt pregătiţi să rişte, dar „să treacă”. Copiind.

Gadgeturi pentru copiat

Vremurile în care fiţuicile pe hârtie erau principala sursă de inspiraţie au trecut demult, acum fiind la modă mini-gadgeturi electronice de ultimă generaţie: mini-camere video ascunse în nasturi, handsfree cu vibraţii pe timpan, camere video ascunse în breloc sau în stickul USB, sau ochelarii bluetooth.Internetul este plin de oferte care de care mai performante, mai profi şi mai tehnologizate, prin care tânărul absolvent poate copia fără a fi prins. Cel puţin, asta promit comercianţii. Oferta este tentantă, deşi preţul este destul de piperat.

Între 100 şi 1.000 de lei

Minicamera wireless ascunsă în nasture costă 1.000 de lei. Transmite afară pe laptop subiectele întimp real, pentru ca mai apoi cel de afară (complicele) să transmită direct în urechea elevului, rezolvarea acestora. Distanţa reală la care se poate transmite este de 300 de metri în jurul imobilelor. De aici intră în scenă sistemele handsfree cu vibraţii pe timpan (100 de lei) sau ochelarii cu bluetooth şi cu cască japoneză (700 de lei), prin care elevul primeşte informaţia din afară. Ambele sisteme funcţionează de pe orice telefon cu bluetooth, ce poate să se afle la maximum 10 metri distanţă de utilizator. Camera video ascunsă în stick USB sau în breloc ce se asemănă cu o telecomandă auto sunt alternativa la clasicele fiţuici, putând înregistra o cantitate foarte mare de materie, pe care apoi elevul să o transcrie în sala de examen. Se poate înregistra atât audio, cât şi video. Preţul unui astfel de echipament costă între 150 şi 200 de lei.

Singura problemă pe care probabil comercianţii nu şi-au pus-o este că elevii nu au voie să intre în sala de examen decât cu instrumentul de scris. Conform metodologiei, restul obiectelor personale vor fi stocate la intrare, iar elevul le va primi după ce va ieşi din sala de examen. În plus, toate sălile au camere de luat vederi care înregistrează orice mişcare, tocmai pentru a elimina fraudele.

Profii sunt pregătiţi cu scutul anti-fraudă

Examenul de Bacalaureat din acest an se va desfăşura în celeaşi condiţii ca şi anul trecut, şi acum doi ani, cu precizarea că acum vor fi mai multe camere video de supraveghere. Elevii care vor fi surprinşi cu orice mijloc de fraudare a unei probe asupra lor, vor fi eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Elevii ştiu foarte bine modul de desfăşurare al acestui examen şi au fost obişnuiţi cu condiţiile tehnice, în cadrul simulărilor. Dacă îşi doresc cu adevărat să promoveze acest examen cu serizitate şi maturitate, sigur că o pot face, pe baza cunoştinţelor acumulate în ultimii 12 ani de studii. Sigur că nu vor fi toţi de nota zece sau nouă, dar materie de un şase ar trebui să ştie orice absolvent de liceu” este de părere Maria Ştefănie, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Hunedoara.

[box border=”full”]

Fraudă= două sesiuni suspendare la examene

Elevii care vor fi eliminaţi din oricare probă a examenului maturităţii cu suspiciunea de fraudă, sunt obligaţi să stea „pe tuşă”, la următoarele două sesiuni ale Bac-ului. „Chiar dacă elevii au promovat celelalte probe din examen, şi sunt surprinşi la utima probă copiind, trebuie să reia integral toate examenele. Pe cândcei care picădoar o probă, trebuie să dea examen doar pentru aceea” spune Marta Mate, purtător de cuvânt al ISJ Hunedoara.[/box]

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/