Trei licceni, ajutaţi de profesorii coordonatori şi colegi, vor prezenta la competiţia “Cultură şi civilizaţie în România”, un proiect ce prezintă obiceiuri tradiţionale mitico-religioase cu incantaţii şi măşti rituale
Trei elevi foarte creativi de la Liceul Teoretic “Sabin Drăgoi”, vor reprezenta judeţul Hunedoara la competiţia “Cultură şi civilizaţie în România”, ce va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti. Liceeni speră ca tema aleasă împreună cu profesorii cordonatori ai proiectului, “Măşti şi obiceiuri tradiţionale cu măşti”, să impresioneze juriul concursului.
Înapoi spre origini
Raluca Pîrva, elevă în clasa a XI-a, Gabriela Bădica şi Răsvan Manea, ambii în clasa a X-a se pregătesc pentru concurs de anul trecut, reuşind cu ajutorul colegilor să confecţioneze nu mai puţin de 30 de măşti şi cinci costume cu rol ritual, în satul tradiţional.”Deşi ni s-a părut la început un subiect mai simplu, am avut piedici destul de mari cu realizarea măştilor şi interpretarea obiceiurilor, mai ales că multe dintre acestea sunt pe cale de dispariţie. Trebuie să le insuflăm copiii noştri aceste valori ale neamului nostru şi pentru viitor”, explică profesorul Mircea Lac. Obiceiurile prezentate de cei trei elevi, pe parcusrul unei scenete de 15 minute, aduc în atenţia publicului obiceiuri tradiţionale mitico-religioase, cu incantaţii şi măşti rituale, care au fost culese de pe tot teritoriul României. Deşi munca de cercetare şi apoi transpunerea în proiect a fost foarte minuţioasă, rezultatul este impresionant. “Copiii au pus mult suflet în proiect şi şi-au dorit să participe la acest concurs, anul trecut obţinând locul I pe ţară. Cu toate că sunt la clase de matematică – informatică sunt foarte implicaţi în păstrarea tradiţiilor”, spune şi Elena Mihu, unul dintre coordonatorii proiectului.
Duc mai departe identitatea naşională
Sceneta interactivă, care va reprezenta judeţul Hunedoara în competiţia naţională a fost prezentată ieri la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara. “Vreau să îl felicit pe profesorul Mircea Lac pentru că a reuşit să vă pătrundă în suflet, pentru a vă dezvolta dragostea pentru identitatea poporului în care ne-am născut. Astăzi când întâlnim kitch-ul la fiecare pas, iată că voi tineri, aveţi aşa preocupări frumoase, care duc mai departe identitatea poporului român”, este de părere Mariana Deac, directorul centrului.