Datoriile mari acumulate de anumite asociaţii de proprietari, ajunse la peste opt milioane de lei, îi vor lăsa pe datornici fără apă caldă din luna august, iar din toamnă, fără căldură
Mii de familii din municipiul Deva vor rămâne începând cu luna august fără apă caldă la robinete din cauza faptului că au adunat datorii de milioane de la la furnizorul de capă caldă şi căldură, Serviciul de Termoficare al Termocentralei Mintia.
Somaţii trimise de la începutul lunii iulie
79 de asociaţii de proprietari se află în această situaţie, fiind deja somaţi de furnizor să îşi achite sau să îşi eşaloneze plata datoriilor până la sfârşitul lunii iulie, în caz contrat, luându-se decizia de sistare a furnizării de apă caldă, iar de la începutul sezonului rece, sistarea căldurii în apartamente. “S-au acumulat datorii care la sfârşitul lunii iunie, când am făcut somaţiile plată către asociaţii însumau peste opt milioane de lei. Avem peste 30 de asociaţii de proprietari cu datorii foarte mari, care ajung la aproape patru milioane de lei, unele dintre acestea depăşind chiar 250.000 de lei”, a declarat Florin Alba, şef Serviciu de Termoficare Deva.
Cereri mari de rebranşare
În această situaţie apa caldă la robinete ar putea deveni doar un vis frumos pentru devenii care au adunat restanţe uriaşe la facturile furnizorului de termoficare. Totuşi, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) spune că se va încerca sistarea apei calde deocamdată doar la rău platnici. “Apa caldă nu va fi întreruptă decât la cei care au restanţe. Vom găsi o soluţie prin care familiile care sunt cu plata la zi să nu sufere din cauza celor care nu îşi plătesc facturile. Exact în acelaşi mod vom proceda şi la sistarea furnizării căldurii, începând din această toamnă. Oricum, suntem în plin proces de contorizare individuală acum şi sper ca Deva să fie primul oraş contorizat individual din ţară. În acest fel debranşarea rău platnicilor va fi mult mai uşoară. Avem atât de multe cereri de rebranşare pe de o parte şi de contorizare individuală pe de altă parte, încât nu putem face faţă la numărul mare de solicitări cu echipele pe care le avem”, spune Aurel Niculescu, director general al CEH.